ua en ru

Іран побудував стартову установку, яку може використовувати для випробувань балістичних ракет, - експерти

Вчені-конструктори Ірану спорудили стартовий комплекс, який може бути використаний для випробувань балістичних ракет. До такого висновку прийшли експерти одного з військових видань у доповіді jane's Intelligence Review, проаналізувавши супутникові знімки території недалеко від г.Шахруд, на якій протягом трьох років велося активне будівництво комплексу.

На актуальних фотографіях, зроблених з космосу, видно об'єкти, схожі на пускову установку і стартовий майданчик, а також ряд адміністративних будівель для керівництва комплексу, передає Reuters.

Комплекс Шахруд розташований приблизно в 100 км на північний схід від Тегерана. Згідно з інформацією експертів jane's, всього в Ірані три подібних комплексу, один з яких (Шахруд), ймовірно, буде використовуватися для випробувань балістичних ракет, а два інших - служити цілям амбітної космічної програми країни.

"Знімки комплексу Шахруд свідчать про те, що комплекс буде використовуватися для випробувань балістичних ракет, у той час як два інших комплексу будуть служити для запуску ракет-носіїв для виведення супутників на орбіту", - прокоментували в Jane's.

Офіційні коментарі від влади Ірану щодо даної публікації jane's поки не надходили.

Захід побоюється, що технології запуску балістичних ракет дальнього радіусу дії, які використовуються для виведення супутника на орбіту, можуть насправді відпрацьовуватися Іраном для доставки ядерної боєголовки.
Тим часом іранська космічна програма набирає обертів. Вперше Тегеран вивів свій супутник на орбіту Землі в 2009 р. і продовжує працювати в цьому напрямку. На Заході стурбовані планами Ірану з освоєння космосу, сумніваючись в мирному характері космічної програми. У свою чергу, Тегеран заперечує, що національні космічні програми пов'язані з військовими завданнями.

У січні 2013 р. ІРІ повідомила про успішний запуск мавпи в космос. Успішний запуск мавпи в космос - перший крок на шляху підготовки Ірану до відправлення в космос людини. Раніше Тегеран повідомляв про наявність планів космічного польоту апарату з людиною на борту до 2020 р.