ua en ru

Іран поставив Росії озброєння всупереч санкціям ООН

Іран поставив Росії озброєння всупереч санкціям ООН Фото: іранські ракети (sepahnews.com)

Іран поставив у Росію для обслуговування компоненти важкого озброєння

Іран і Росія порушили резолюцію Ради безпеки ООН, яка забороняє поставки й обслуговування іранського важкого наступального озброєння для країн ООН. Про це з посиланням на джерела в західних спецслужбах повідомляє Welt am Sonntag.

За даними газети, в червні 2017 року іранські літаки двічі приземлялися в аеропорту Хмеймім у Сирії, на якому розміщена російська авіаційна група. Іранські літаки доставили компоненти важкого озброєння, які потім були перевезені на вантажівках у середземноморський порт Тартус. У Тартусі їх повантажили на російський корабель "Спарта III", який прибув із військовим вантажем до Новоросійська.

При цьому німецьке видання має в своєму розпорядженні фотографію, на якій, за його даними, зображено іранський літак у Хмеймімі. Фото опубліковано в Twitter. Час, коли був зроблений знімок, не вказано.

За даними сервісу VesselFinder, російське вантажне судно "Спарта III" 5 серпня вийшло з Тартусу й дісталося Новоросійська 13 серпня.

Як стверджує німецька газета, Росія та Іран порушили резолюцію Ради безпеки ООН 2231, ухвалену в липні 2015 року. Резолюція вводить у дію Спільний всеосяжний план дій (СВПД) за рішенням іранської ядерної проблеми. Документ забороняє без схвалення Ради безпеки "пряму або опосередковану поставку <...> для використання в Ірані або в його інтересах будь-яких бойових танків, бойових броньованих машин, артилерійських систем великого калібру, бойових літаків, бойових вертольотів, військових кораблів, ракет або ракетних систем".

Зазначено, що в своєму матеріалі видання не уточнює, компоненти якого саме важкого озброєння поставив Іран. При цьому воно називає описаний шлях поставок "новим контрабандистським маршрутом". За даними газети, він стане частиною нової більш тісної взаємодії між Москвою і Тегераном.

Як повідомляється, в серпні в Тегерані побував віце-прем'єр РФ Дмитро Рогозін, який на зустрічі з міністром оборони Ірану Хосейном Дехганом підписав "попередню угоду про зміцнення військового технологічного співробітництва" між країнами. Угода розглядається як відповідь на санкції США.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що іранський уряд веде переговори з авіабудівної компанією Airbus про придбання 45 санітарних гелікоптерів.