ua en ru

Іран підпише газову угоду з концерном Total 3 липня

Іран підпише газову угоду з концерном Total 3 липня Фото: МЗС Ірану (flickr.com/eeas)

Загальний обсяг проекту становить 4,2 мільярда євро

Влада Ірану заявила, що 3 липня 2017 року в Тегерані буде підписано угоду з французькою нафтогазовою компанією Total щодо розробки іранських газових родовищ у регіоні Південний Парс. Про це повідомило міністерство нафти Ірану, передає DW.

Передбачається, що документ підпишуть у присутності представників французького концерну, а також китайського та іранського партнерів проекту. При цьому Total належатиме 50,1% частки консорціуму, китайському партнеру China National Petroleum Corporation (CNPC) - 30%, іранській компанії Petropars - 19,9%. Загальний обсяг проекту становить 4,2 мільярда євро.

Зазначено, що Total уклав попередню угоду в листопаді 2016 року і мав намір підписати заключну угоду на початку 2017-го, однак компанія вирішила дочекатися визначення політики нового президента США Дональда Трампа щодо Ірану.

Родовище Південний Парс розроблялося ще у 1990-х роках. Total був одним із найбільших іноземних інвесторів в Ірані аж до 2006 року, коли проти Тегерана було запроваджено міжнародні санкції через ядерну програму. У 2015 році Іран підписав міжнародну угоду щодо значного обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Нагадаємо, раніше США ввели санкції відносно чиновників Ірану й однієї іранської компанії у зв'язку з програмою зі створення балістичних ракет у країні. У відповідь влада Ірану наклала санкції на низку нових компаній та фізичних осіб, пов'язаних із США.