ua en ru

Іран планує збільшити поставки газу до Вірменії в п'ять разів

Іран планує збільшити поставки газу до Вірменії в п'ять разів Фото: газ

На даний момент Іран щодня експортує близько одного мільйона кубометрів газу до Вірменії

Іран в рамках будівництва третьої лінії електропередач розглядає можливість збільшення експорту газу до Вірменії в п'ять разів. Про це заявив директор Національної компанії з експорту газу Ірану Аліреза Камелі, передає агентство Mehr.

"Навіть на підставі спільної угоди (між Іраном і Вірменією) існує можливість збільшити поставки газу до п'яти мільйонів кубометрів на день", - зазначив Камелі.

За словами директора Нацкомпанії з експорту газу Ірану, будівництво нових ліній електропередач може стати ключовим фактором збільшення постачання іранського газу до Вірменії.

На даний момент Іран щодня експортує близько одного мільйона кубометрів газу до Вірменії.

Нагадаємо, Іран і Вірменія в серпні 2015 року уклали угоду про будівництво третьої ЛЕП, яка з'єднає енергосистеми двох країн. Контракт, що оцінюється в 107 мільйонів євро, передбачає зведення за два роки ЛЕП протяжністю 275 кілометрів.

Отримується Вірменією іранське "блакитне паливо" переробляється в електроенергію і направляється назад в ісламську республіку з розрахунку 3 кВт.год за 1 кубометр природного газу. За даними митної служби, протягом 2014 року до Вірменії з Ірану було імпортовано 383 мільйона кубометрів газу.