ua en ru

Іран планує побудувати ще одну АЕС

В провінції Бушер на півдні Ірану планується побудувати другу атомну електростанцію, по сусідству з нині існуючої АЕС, передає агентство Fars з посиланням на заяву Президента країни Хасана Рухані.

"Грунтуючись на наших оцінках, другу ядерну енергетичну установку вийде побудувати в тій же провінції. Я сподіваюся, що місцева матеріальна база стане тут гарною підмогою", - розповів Рухані.

За словами глави Агентства з атомної енергії Ірану Алі Акбара Салехі, в найближчому майбутньому в країні планується побудувати ще кілька АЕС. З-за потреби у великій кількості води для охолодження реакторів всі вони будуть зведені на півночі і півдні Ірану, у берегів Каспійського моря і Перської затоки відповідно.

"Ми не зобов'язані передавати МАГАТЕ детальні плани щодо запланованих до спорудження АЕС, і лише за 180 днів до початку їх роботи ми збираємося детально проінформувати Агентство", - зазначив Салехі.

Раніше Салехі заявляв, що необхідність Ірану в нових джерелах енергії зростає, і до 2020 р. країні потрібно буде отримувати близько 20 ГВт електроенергії лише від атомних електростанцій.

Нині існуюча Бушерська АЕС стала першою атомною станцією на Близькому Сході. Її будівництво було завершено в серпні 2010 р., а вже в серпні 2012 р. вона вийшла на проектну потужність - 1 ГВт. Незабаром після цього, восени 2012 р. іранський уряд оприлюднило плани подальшого розширення мережі АЕС в країні. Виходячи з них, були визначені 34 майданчики, на яких потенційно може бути розпочато будівництво нових станцій.