ua en ru

Іран не бачить підстав для допуску інспекторів МАГАТЕ на військовий комплекс Парчин

Влада Ірану поки не бачить підстав для надання інспекторам Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) доступу на військовий комплекс Парчин. Про це повідомив керівник Організації з атомної енергії Ірану Фердіун Аббасі. За його словами, МАГАТЕ поки так і не представила переконливих доводів для відвідин військової бази, передає іранська державна телерадіокомпанія IRIB.

"Ми не отримали від МАГАТЕ підстав і документів, які могли б переконати нас видати дозвіл на цей візит", - сказав Аббасі, додавши, що "інтерес агентства до військового комплексу Парчин обумовлений тиском" з боку західних країн, а не якою-небудь достовірною інформацією про заборонені ядерні розробки в Парчині.

У листопаді 2011 р. МАГАТЕ в доповіді про статус іранської ядерної програми заявило, що ще в 2000 р. на військовій базі Парчин був споруджений величезний герметичний контейнер - імовірно для проведення випробувальних вибухів, що мають відношення до військової ядерної програми. У останній же доповіді, представленій 25 травня 2012 р., МАГАТЕ вказало на підозрілу активність в Парчині, зафіксовану знімками з супутника.

Іран - офіційно з 2010 р. - виробляє в ядерному центрі Натанз уран із ступенем збагачення 20%, що викликає у міжнародного співтовариства підозри у військових цілях іранської ядерної програми. Шістка міжнародних посередників у врегулюванні іранського ядерного питання (Росія, США, Китай, Франція, Великобританія, Німеччина) безуспішно намагаються переконати Тегеран припинити збагачення ядерного палива. Недавно експерти МАГАТЕ виявили на іранському збагачувальному заводі Фордо сліди урану, збагаченого до 27%. Влада Ірану заявила, що перевищення 20-процентного рівня (що формально означає "високозбагачений" уран) відбулося з технічних причин і не відбиває змін в ході ядерної програми.

Відзначимо, Іран планує побудувати ще дві АЕС.