ua en ru

Іран почав підготовку до поставок газу в Європу

Іран почав підготовку до поставок газу в Європу Фото: Іран почав підготовку до поставок газу в Європу

У Ірану є кілька варіантів для поставок газу

Іран зайнявся розробкою проектів, які дозволять Тегерану почати поставки газу в Європу протягом двох років. Про це The Wall Street Journal розповів керуючий директор Іранської національної газової компанії (National Iranian Gas Company, NIGC) Аліреза Камелі.

За словами Камелі, в Ірану є кілька варіантів, які дозволять країні "приєднатися до міжнародного клубу СПГ".

Одним з розглянутих проектів є відновлення будівництва заводу Iran LNG, яке було припинено після запровадження санкцій проти Тегерана. На той момент він був готовий на 40%. Камелі уточнив, що для повної реалізації проекту потрібно ще три-чотири роки.

Ще одним варіантом є будівництво газопроводу по дну Перської затоки в Оман, який має СПГ-інфраструктуру, яку потенційно міг би використовувати Іран. За словами Камелі, влада Оману погодилися реалізувати цей проект протягом двох років.

Камелі підкреслив, що як тільки СПГ-інфраструктура буде готова, початок експорту в Європу "звісно, розглядатиметься". Він також додав, що найкоротшим шляхом вважається відправка іранського газу по трубопроводу через Туреччину, однак створення необхідних для збільшення експорту умов "не представляється можливим" з економічної точки зору.

Нагадаємо, національна іранська нафтова компанія знизила ціни на нафту для європейських споживачів.