ua en ru

Іран міг би використовувати "Турецький потік" для доставки газу до ЄС, - NIGC

Іран міг би використовувати "Турецький потік" для доставки газу до ЄС, - NIGC Фото: RiaNovosti

Іранські і російські газопроводи можуть разом постачати газ до Європи

Іран після зняття санкцій міг би використовувати розроблюваний Російською Федерацією газопровід "Турецький потік" для доставки свого газу до Європи, якщо цей маршрут в Ірані вважатимуть найбільш прийнятним, заявив директор з міжнародних зв'язків Іранської національної газової компанії (NIGC) Азізоллах Рамазані, передають "РІА Новини".

"Можуть бути загальні поля діяльності, наприклад, у сфері газопроводів. Можна ділитися досвідом і технологіями. Наприклад, в галузі транспортування (газу) - можна обмінятися інформацією про систему передачі, моніторингу. А в майбутньому, можливо, іранські газопроводи до Європи і російські газопроводи до Європи можуть об'єднатися і разом постачати газ в Європу ", - сказав Рамазані в кулуарах міжнародного газового конгресу.

З його слів, іранський газ може на якомусь етапі підійти до "Турецькому потоку". Втім, ніяких переговорів поки не ведеться.

"Це можливо. Жодних переговорів про це не велося. Могло б бути гарною ідеєю почати переговори, тому що той пункт, в якому російський газопровід, турецький газопровід підходить до Європи, може стати тим же пунктом, на якому Європи може досягти іранський газопровід. Тому вони можуть почати переговори", - заявив Рамазані, який також очолює Іранську національну компанію з експорту газу (NIGEC).

Так, може використовуватися турецька частина газопроводу, або навіть розташований у Чорному морі відрізок. "Або в Чорному морі, наприклад, Іран проходить через Туреччину, щоб приєднатися до турецького газопроводу. Інші маршрути теж можуть бути розглянуті, але кращим маршрутом, можливо, є цей проект - в Туреччині", - сказав Рамазані.

Нагадаємо, Словаччина запропонувала РФ свій проект підключення до "Турецького потоку".