ua en ru

iOS залишається лідером за популярністю серед розробників мобільного софту

Мобільна операціонка iOS залишається пріоритетною у розробників софтверу системою, обходячи основного конкурента в особі Android. Такі дані виходять зі звіту Forrester, вибірка по якому склала близько 1600 респондентів, що займаються створенням мобільних додатків у Північній Америці і Європі.

Мобільна операціонка iOS залишається пріоритетною у розробників софтверу системою, обходячи основного конкурента в особі Android. Такі дані виходять зі звіту Forrester, вибірка по якому склала близько 1600 респондентів, що займаються створенням мобільних додатків у Північній Америці і Європі. Про це повідомляє "Росія 24".

За наслідками дослідження, більше третини (35%) респондентів відзначили iРhone як найбільш пріоритетний пристрій для розробки мобільних додатків. Частка прихильників Android опинилася менше третини - 27%. Якщо порівнювати ці дані торішніми цифрами іншої дослідницької компанії, Flurry, то можна спостерігати, як пріоритет середовища Android поступово росте, що пояснюється більшою часткою Android-девайсів у світі (за даними IDC частка апаратів з операціонкою від Google наближається до 80% світового ринку смартфонів).

Але незважаючи на масштаб присутності Android-гаджетів, мобільна операційна система від Apple все ще утримує пальму першості у розробників. Прикладами популярних доадтків, створених під iOS можуть служити Vine або Instagram. Обидва сервіси зараз доступні для обох операціонок, але створювалися і активно розвивалися саме в "яблучній" екосистемі.

Однією з причин, чому девелопери віддають перевагу iOS, була названа зручна і вигідна модель монетизації. Указувалося, що розробка на Android також зазвичай потрібна більш трудомістка з причини різноманітності екосистем і пристроїв, безлічі поточних версій ОС і розмірів екрану.

Що стосується розробок для планшетів, то і тут iРad від Apple популярніші планшетів на Android. 27% респондентів відзначили iРad як другий по пріоритету пристрій. Операціонку Windows RT від Microsoft розробники додатків проігнорували зовсім.

Стосовно технологій будівництва додатків - 41% часу розробники витрачають на написання натівних додатків, 46% на мобільні веб-додатки або додатки з веб-компонентами (22%) на HTML5.

Зазначимо, раніше повідомлялося, що частка iOS на ринку планшетів в I кварталі скоротилася на 14,9%.

Користувальницький інтерфейс iOS заснований на концепції прямого маніпулювання з використанням жестів мультитач. Елементи керування інтерфейсом складаються з повзунків, перемикачів і клавіші iOS розроблена на основі Mac OS X і використовує той же набір основних компонентів Darwin, сумісний зі стандартом POSIX.