ua en ru

Інвестори погодились на реструктуризацію через конструктивну пропозицію Бахматюка, - аналітик

Інвестори погодились на реструктуризацію через конструктивну пропозицію Бахматюка, - аналітик

Конструктивна позиція власника UkrLandFarming Олега Бахматюка та активна експансія його групи компаній на нові ринки збуту агропродукції забезпечили успішні переговори з інвесторами щодо реструктуризації боргових зобов’язань. Про це в інтерв’ю українським ЗМІ розповів керуючий партнер інвестиційної компанії Empire State Capital Partners Ярослав Удовенко.

За словами експерта, два роки тому "бізнес-імперія" Бахматюка потрапила у "ідеальний шторм", але гідно пройшла всі випробування.


"Авангард" (входить до складу UkrLandFarming, – ред.) у 2014-му пережив так званий "ідеальний шторм": гривня різко знецінилася, з падінням купівельної спроможності населення скоротилися доходи, зросла собівартість виробництва яйця, ключові ринки Сходу України та Криму, Іраку та Сирії закрилися, а активи на окупованих територіях – елеватори, ферми - фізично стали недоступними", - розповів експерт.

За його словами, кредитори "Авангарду" погодилися на поступки, бо побачили у бізнес-плані "Авангарду" налаштованість опанувати нові ринки. До того ж, активи компанії працюють і приносять дохід, достатній для виплат за відсотками.

Удовенко також зазначив, що переговори відбувалися на тлі фактичного перебування України у стані війни, хиткої стабільності національної валюти, упередженості судової системи та нереформованості економіки. Проте, за його словами, це не перешкодило Олегу Бахматюку домовитися про реструктуризацію зобов’язань холдингу UkrLandFarming, кредитний портфель якого складається з $500 млн єврооблігацій міжнародних кредиторів, $200 млн синдикату "Дойчебанк"-"Сбербанк Росії", десятків мільйонів доларів лізингових кредитів.

"Олег Бахматюк запропонував кредиторам такий же підхід до реструктуризації, як і під час переговорів щодо "Авангарду". Синдикат "Дойчебанк"-"Сбербанк Росії" уже погодився, на черзі – міжнародні держателі єврооблігацій. Динаміка переговорів дуже позитивна", - резюмував аналітик.

Зазначимо, група компаній UkrLandFarming ─ провідна українська вертикально інтегрована агропромислова група, яка посідає перше місце серед українських компаній за обсягом сільськогосподарських земель в обробітку (650 тис. га) та за поголів’ям великої рогатої худоби. UkrLandFarming також є найбільшим в Україні виробником молока. Будуючи власну агарну імперію, Олег Бахматюк залучив рекордні інвестиції й домовився з інвесторами про реструктуризацію кредитів. Як повідомлялося, загальна сума реструктуризованих боргових зобов’язань компаній Олега Бахматюка сягнула 1,3 млрд дол.