ua en ru

Інвестори позбуваються акцій європейських компаній через невизначеність в економіці

Європейська боргова криза обвалила обсяг торгів акціями в регіоні до 12-річного мінімуму. За останній місяць своїх власників змінило менше паперів, ніж раніше торгувалося всього за один день. Іноземні інвестори біжать з європейського фондового ринку через невизначеність в економіці. Частина клієнтів класичних бірж також відтягнули альтернативні торговельні майданчики.

За останні чотири тижні змінили власників тільки 1,4 млрд акцій компаній з індексу FTSE Eurofirst 300, повідомила The Financial Times. Такого низького обсягу торгів на європейських біржах не було з вересня 2000 року. Приміром, у гарні часи до кризи тільки за один торговельний день відбувалися торги 4 млрд акцій.

"Активність на біржах пригнічує невизначеність макроекономічних перспектив через боргову кризу. Інвестори також чекали важливих рішень в зоні євро і від ФРС, які почали приймати тільки в останні пару тижнів. Як наслідок, багато з них вирішили влаштувати собі канікули в липні-серпні і не міняти істотно склад своїх портфелів", - пояснив стратег по ринку акцій Peel Hunt Іен Вільямс.

Почасти спад активності пов'язаний не тільки з традиційним літнім затишшям, але і зі спадом активності в сфері злиттів і поглинань, що за підсумками року може стати мінімальним за останні дев'ять років. Крім того, частина клієнтів традиційних бірж також відтягують альтернативні торговельні майданчики - саме там ведуть високочастотний трейдинг великі банки, зазначив Вільямс.

І все-таки основна проблема - безперервна вже майже три роки боргова криза в зоні євро, яка призвела до втечі з європейського фондового ринку іноземних інвесторів. Їх частка в торгах провідних майданчиків континентальної Європи Deutsche Boerse впала всього до 50 до 80% в середині минулого року. А швейцарський банк UBS зафіксував у липні наймасштабніші за останні три роки чисті продажі європейських акцій своїми клієнтами.

В результаті активність на європейському фондовому ринку впала настільки, що трейдерам стало важче проводити торги: угоди, на здійснення яких раніше було потрібно всього кілька хвилин, у серпні розтягувалися на півгодини, пише FT з посиланням на учасників ринку. Недолік ліквідності на ринку обмежує можливість інвесторів оперативно коректувати склад своїх портфелів.

Не виключено, що активність на європейських біржах відновиться на тлі рішення ЄЦБ про скуповування держборгу проблемних країн на вторинному ринку і ухвалення Конституційним судом Німеччини створення постійного Європейського стабфонду ESM. "Активність трохи відновилася останнім часом, але вкрай малоймовірно, що в найближчому майбутньому ми повернемося до пікових рівнів. Ситуація не зміниться кардинально до тих пір, поки не з'явиться більше ясності з приводу економічних і політичних перспектив у наступному році і в більш віддаленій перспективі", - прогнозує Вільямс. Це, на його думку, можливо не раніше ніж через 6-12 місяців.

Читайте також: Компанії Китаю йдуть з американського фондового ринку