ua en ru

Інвесторів відлякує корупція в правоохоронних органах, - Рибалка

Інвесторів відлякує корупція в правоохоронних органах, - Рибалка Фото: Сергій Рибалка (facebook.com sergey.v.rybalka)

Рибалка розповів, як він і його родина стали об'єктом "тотального переслідування"

Корумпованість влади, особливо її правоохоронної вертикалі, відлякує інвесторів і просто друзів України на зовнішніх аренах – торговій, культурній, дипломатичній – ще більше, ніж це було в часи Януковича. Про це у своїй колонці написав екс-голова парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності Сергій Рибалка.

"Разом з небажанням влади проводити реформи, під час зустрічей в США ми багато говоримо і про боротьбу з корупцією, як невід'ємний індикатор успішності держави. ... Сьогодні ми бачимо повний розгул свавілля правоохоронних органів, що діють за командами "фас" з високих кабінетів і за гроші олігархату. І найстрашніше – це кругова порука і відсутність будь-якої реакції з боку керівників цих структур на реальні нові "уотергейти" - викриття злочинних схем колишніми співробітниками самих цих відомств", - зазначає політик.

За його словами, він і його родина стали об'єктом тотального переслідування ще в 2013 році. "Багато хто з депутатів і вищих чиновників в силових органах схильні називати величезний тиск Генпрокуратури, СБУ та інших силових органів, який чиниться на мене і мою сім'ю з відкриттям десятків кримінальних проваджень і фальсифікацією звинувачень, "сімейним конфліктом", - написав депутат.

Втім, на його думку, для побутової сварки "трохи занадто": замахи на вбивство (депутата і менеджерів компаній сім'ї), жорстокі побиття (одній людині показово відрізали вухо), безперервні арешти, обшуки, залякування, масштабне багаторічне незаконне спостереження, прослуховування, злом пошти і телефонів.

"Також безпідставне утримання в грузинському СІЗО ні в чому не винної матері-одиначки (яка виховує дитину-інваліда) на особисту вимогу одного із заступників генерального прокурора, сфабриковані кримінальні справи, поширення в ЗМІ відвертих фейків – це лише частина довгого списку злочинів, який протягом чотирьох років тільки зростає", - написав Рибалка.

"Коли олігархи-мафіозі купують цілі підрозділи Генпрокуратури і СБУ, ЗМІ й цілі фракції у Верховній Раді, чи не забагато для "сімейного конфлікту"?", - запитує політик.

"Нещодавно колишній співробітник ГПУ Дмитро Сус в інтерв'ю Washington Times "Українській правді" розповів, що координацією роботи департаменту ГПУ щодо фальсифікації замовних справ займається колишній заступник міністра внутрішніх справ Володимир Євдокимов, відомий зв'язками з криміналом ще з середини 90-х. А фабрикуванням справи нібито про фінансування тероризму, – яка як би і стала формальним приводом для мого відсторонення від посади голови комітету – координує голова Управління СБУ в Сумській області Владислав Косинський. Раніше – права рука розшукуваного за підозрою в державній зраді організатора розстрілів на Євромайдані Сергія Ганжі. Саме Косинський 2014-му році особисто намагався підкинути мені наркотики. І його при свідках схопили за руку", - написав Рибалка.

На його думку, очевидний повний реванш старих методів, коли контроль за всіма галузями знову здійснюють "смотрящі". І жодних шансів на зростання добробуту в українців немає, вважає нардеп.

"Замість захисту державної безпеки і розкриття реальних злочинів ми бачимо тільки тиск на політичних опонентів або видавлювання хабарів з бізнесу через завідомо фальшиві кримінальні справи. За великі гроші втягують в інформаційний бруд ЗМІ, народних депутатів, експертів, ветеранів АТО, які змушені ганьбитися поряд з відвертими аферистами на проплачених мітингах за швидку копійку. Зате у суспільства виникає апатія і відчуття повної безнадії", - вважає народний депутат.

Рибалка переконаний, що рано чи пізно "ми або викинемо цих покидьків з країни, або вони надовго сядуть за ґрати". "Так чи інакше, а покарання їх наздожене. Ми очистимо нашу країну від бруду. І тільки тоді зможемо розраховувати на рух вперед", - резюмував він.