ua en ru

Інвестор готовий погасити половину проблемних боргів банку "Надра", - С.Тігіпко.

Інвестор готовий погасити половину проблемних боргів банку "Надра", повідомив під час зустрічі з представниками Європейської бізнес асоціації віце-прем'єр-міністр України з економічних питань Сергій Тігіпко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Все інше зараз вирішує НБУ, і він веде переговори з цим інвестором. Я знаю, що бачення радників міжнародних до банку "Надра" специфічне, але можу зразу сказати, що буде визнано рішення НБУ. По банку "Надра" ми чекаємо пропозицій в НБУ і він повинен прийняти рішення, чи звернеться від до уряду до капіталізації, чи він скаже, що цей банк не є системним і його треба віддавати на банкрутство", - підкреслив урядовець.

Він повідомив, що на сьогодні є 3 недокапіталізовані банки після першого обстеження, яке проходило рік тому. З них 2 банки капіталізуються, зокрема, один вже практично капіталізований, другий буде капіталізований в червні місяці.

Що стосується трьох нових банків - "Київ", "Укргазбанк" і "Родовід Банк", то за словами С.Тігіпко, тут виникає багато проблем з менеджментом, і за кілька днів відбудуться збори двох банків, після чого уряд протягом 45 днів прийме рішення щодо менеджменту.

Чиновник зазначив, що уряд шукає людей, які мають досвід в банківській системі, в тому числі, із західних банків. "Наближчим часом буде оголошено один тендер на радника, скоріше за все, це буде один радник на всі 3 банки", - зазначив С.Тігіпко.

За його словами, уряд не збирається залишати ці банки собі, а хоче в подальшому продати їх з вигодою для бюджету держави.

"В нас немає механізму роботи з проблемними банками, НБУ немає достатньо підготовлених кадрів. Наразі готується проект закону, по якому з такими банками буде працювати Фонд гарантування вкладів. Там будуть проведені відповідні зміні і там будуть професійні кадри, які будуть працювати з проблемними банками. Надзвичайно важливо зараз посилити незалежність НБУ", - зазначив С.Тігіпко.