ua en ru

Інвестиційна анемія останніх трьох років в Україні подолана, - Литвицький

Інвестиційна анемія останніх трьох років в Україні подолана. Про це РБК-Україна заявив Голова групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

За його словами, на старті другого півріччя внутрішній попит української економіки нарощує оберти, свідоцтвом цього є показники роботи роздрібної торгівлі. З урахуванням бази порівняння за 7 місяців (січень-липень) 2011р галузь посилила динаміку на 1,3%. Це означає, підкреслив Литвицький, що ймовірне коливання зовнішнього попиту з боку внутрішнього споживання отримує певну компенсацію. Але, за словами Литвицького, найбільший оптимізм вселяє ситуація з інвестиціями. «У другому кварталі, і за друге півріччя в цілому, інвестиції зросли на 15,9%. Я нагадаю, що минулого року вони скоротилися на 7,4%. Оскільки два квартали поспіль інвестиції в основний капітал зростають - це означає, що можна зробити висновки про те, що інвестиційна анемія в Україні, що тривала останні 3 роки, остаточно подолана. Я нагадаю, що в 2008 р інвестиції в основний капітал скоротилися майже на 3%, в 2009 р - більш ніж на 40% і нарешті в 2010 р спад інвестицій в основний капітал зафіксований на рівні менше 1% (0,6%). У першому кварталі цього року інвестиції зросли на 12%, і за друге півріччя зростання прискорилося до 15,9%. Цей факт заслуговує на особливу увагу з урахуванням того, що база порівняння минулого року в другому кварталі різко поліпшилася», - сказав Глава групи радників голови Національного банку України Валерій Литвицький.

Незважаючи на це поліпшення, за його даними, у другому кварталі поточного року Україна отримала додатковий імпульс інвестиційної активності. «Це відкриває перспективу для другого півріччя: ми, думаю, в найближчі дні одержимо показники по будівництву, що теж подолало багаторічний спад і ми можемо розраховувати на те, що приріст інвестицій перші два квартали позначиться на економічній активності фінішного кварталу року і навіть майбутніх місяців третього кварталу», - підкреслив Литвицький. Він також поінформував, що макроекономічні індикатори, отримані за липень, дають підстави робити висновок про те, що економічна активність в Україні не зазнала тенденцій зниження, хоча ще не всі показники за липень відомі. «Для позитивних настроїв є підстави, якщо ще врахувати, що в липні різко сповільнилася інфляція, а разом з тим, судячи з розвитку торгівлі і руху інвестицій, внутрішній попит набирає сили, і якщо виявиться ефективною політика в аграрному секторі, то можна розраховувати не тільки на досягнення бюджетного орієнтиру зростання ВВП в районі 4,5%, але і перевищення цього показника. В будь-якому випадку, індикатори інвестицій в основний капітал і розвиток споживчої активності дають підстави для таких висновків», - запевнив Литвицький.