ua en ru

Інвестиції в ІІІ кварталі 2011 р. йшли в електроенергетику, дорогоцінні метали та споживчі товари, - експерти

Нестабільність глобальної економіки і падіння цін на фінансових ринках у третьому кварталі змусили інвесторів шукати захист у найбільш надійних секторах: їх вибір припав на електроенергетику, дорогоцінні метали і споживчі товари. Про це говориться в дослідженні EPFR Global, передає Reuters.
Останні кілька місяців були насичені подіями, які добряче попсували інвесторам нерви. Політичні баталії за підвищення ліміту американського держборгу, зниження рейтингу США агентством S&P, неприваблива макроекономічна статистика та інертність європейських лідерів у врегулюванні боргової кризи в Греції - все це сприяло втечі інвесторів з ризикованих активів і укриттю в захисних інструментах.
Грошові притоки в липні, серпні та вересні, були швидше винятком. З 25 основних груп фондів акцій, облігацій і галузевих фондів, що відслідковуються EPFR, залучити нові засоби змогли тільки 6 категорій фондів.
Найбільшою довірою вкладників під час ринкової турбулентності користувалися захисні сектора. Найуспішнішими, з точки зору приток коштів, виявилися фонди, орієнтовані на електроенергетику, сировину і споживчі товари. Сировинні фонди залучили найбільший обсяг грошей в третьому кварталі (4 млрд дол.) і з початку року (11,8 млрд дол.завдяки втечі інвесторів в золото і інші дорогоцінні метали. Спот-ціни на золото, незважаючи на зниження з кінця вересня, піднялися на 12% з початку липня.
Третій квартал став суворим випробуванням для всіх груп фондів, пов'язаних з європейськими країнами та їх суверенними боргами. Європейські фонди облігацій фіксували відтік коштів протягом 11 з останніх 13 тижнів, з фондів облігацій регіону EMEA (Європа, Близький Схід, Африка) вкладники виводили гроші протягом 13 тижнів. Глобальні фонди облігацій, які тримають в активах розвинених європейських країн приблизно третина активів, завершили вересень з рекордними втратами, порівнянними з останнім кварталом 2008 р.