ua en ru

Інтерпол видав ордер на арешт Муаммара Каддафі (доповнення)

Інтерпол видав ордер на арешт скинутого лівійського лідера Муаммара Каддафі, а також його сина Сеіф аль-Іслама Каддафі. Відповідна інформація міститься в матеріалах організації.
Ордер на арешт був виданий у зв'язку із запитом прокурора Гаазького трибуналу, який надійшов в Інтерпол напередодні ввечері. Каддафі звинувачується в злочинах проти людяності, вбивствах і переслідуванні.
У повідомленні Міжнародної організації кримінальної поліції мовиться, що був виданий також ордер на арешт шефа лівійських спецслужб Абдулли аль-Сенуссі. Всім трьом ставляться в провину вбивства, неправомірні арешти і затримання сотень мирних жителів, що вийшли на антиурядові демонстрації в лютому 2011 р.
"Наскільки відомо Інтерполу, Каддафі - утікач, арешту якого вимагають як представники влади Лівії, так і Міжнародний кримінальний суд. Проти нього були висунуті серйозні звинувачення", - йдеться в повідомленні організації.
Нагадаємо, що наприкінці червня 2011 р. Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Каддафі, аль-Каддафі та аль-Сенуссі.
16 травня ц.р. прокурор Міжнародного кримінального суду Луїс Морено-Окампо офіційно запросив у суддів міжнародні ордери на арешт Каддафі, аль-Каддафі та аль-Сенуссі.
"Прокуратура зібрала прямі докази того, що полковник Каддафі особисто віддавав накази (про силове придушення виступів опозиції), аль-Каддафі керував набором найманців, а аль-Сенуссі брав участь в атаках на демонстрантів", - зазначив Морено-Окампо.
У розпорядженні звинувачення є документи, в яких наводяться обставини зустрічей трьох керівників та їх обговорень злочинів, що готуються. Зокрема, за твердженням прокурора, підконтрольні Каддафі війська влаштовували погроми, стріляли в демонстрантів, траурні процесії, а снайпери вбивали покидають мечеті прихожан.
З лютого 2011 р. у Лівії йде громадянська війна між прихильниками і противниками Каддафі. На боці останніх в хід бойових дій втрутилося НАТО після прийняття відповідної резолюції Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй. Наприкінці серпня за підтримки Північноатлантичного альянсу та його союзників противники колишнього режиму захопили столицю Лівії Тріполі. З тих пір невідомо, де знаходиться Каддафі.