ua en ru

Інтерпол відхилив запит РФ знайти керівника фонду, де працював Магнітський

Міжнародне поліцейське агентство Інтерпол відхилило запит Росії встановити місцезнаходження Вільяма Браудера, британського фінансиста і керівника інвестиційного фонду Hermitage Capital, для якого працював загиблий в СІЗО російський юрист Сергій Магнітський, повідомили в суботу агентства новин, передає радіо "Свобода".

За повідомленнями, Інтерпол заявив у п'ятницю, що справа Браудера має переважно політичну природу, і міжнародна поліцейська структура не повинна допомагати Росії шукати фінансиста.

Йдеться про справу, в якому Браудера звинувачують у незаконному придбанні акцій російського газового монополіста Газпром, чим, на думку слідства, було завдано збитків на суму в 3 млрд руб. (майже 100 млн дол.).

Крім того, в Росії Браудера судять заочно, а Магнітського посмертно за звинуваченнями в уникненні сплати податків.

Нагадаємо, що Магнітський, російський юрист, працював для інвестиційного фонду Hermitage Capital під керівництвом Браудера, помер у 2009 р. в слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров'я, щоб змусити його замовкнути.

Магнітський потрапив за грати, звинувачений у розробці схеми відходу російських податків для свого замовника, фонду Hermitage Capital. Йому пред'явили це звинувачення після того, як юрист заявив, що викрив схему, за якою податки, вже сплачені фондом, на суму в 230 млн дол. викрали з російського бюджету чиновники Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів.

Читайте також: Росія заочно заарештувала на 2 місяці керівника фонду Hermitage Брудер