ua en ru

Інтерес до покупок нафти після рішення ЄЦБ щодо базової ставки значно ослаб

Нафтові ф'ючерси Brent і Light Sweet після оголошення рішення ЄЦБ про збереження базової облікової ставки на рівні 0,75% річних продовжують торгуватися в позитивній ціновій зоні. Однак інтерес до покупок нафти помітно зменшився.

Станом на 15:15 за київським часом ціни по операціях з нафтовими ф'ючерсами складали (дол./бар.):

- IPE Brent Crude (вересень) - 106,70 (+0,74) при діапазоні котирувань 105,54-107,17;
- Light, Sweet Crude Oil (вересень) - 89,09 (+0,18) при діапазоні котирувань 88,60-89,54.

Рішення ЄЦБ щодо базової ставки було очікуваним і не зробило значного впливу на ринки. Тепер увага біржових гравців зосередилася на майбутньому виступі голови ЄЦБ Маріо Драгі. Ринки чекають заяв про додаткові заходи по порятунку єдиної європейської валюти і стимулювання економіки країн єврозони, включаючи викуп боргових зобов'язань.

Котирування нафти Brent сьогодні на торгах вперше за півтора тижні перевищили позначку 107 дол. і досягли значення 107,17 дол./бар., підвищившись на 1,1%. У той же час котирування нафти WTI (Light Sweet) змінилися сьогодні не так суттєво, додавши приблизно 0,4% і піднявшись вище позначки 89,5 дол./бар.

Нафта на біржах сьогодні дорожчає через ослаблення позицій долара США на міжнародному валютному ринку FOREX. Індекс долара для шести провідних світових валют (ICE dollar index spot) знизився з початку дня майже на 0,3% і просів нижче позначки 82,8 пункту після того, як напередодні цей індикатор вперше за тиждень установився вище позначки 83 пункту. Керівництво ФРС США напередодні ухвалило рішення утриматися від додаткових заходів зі стимулювання економіки і зберегти базову облікову ставку на рівні 0,00-0,25% річних, у результаті чого долар помітно подорожчав проти євро.

Напередодні нафта на біржах перший раз за три дні подорожчала через істотне тижневе скорочення в США комерційних запасів сирої нафти і нафтопродуктів. За підсумками торгів 1 серпня 2012 р. ціни на нафтові ф'ючерси підвищилися на 1% і частково відіграли своє падіння за попередні дві торгові сесії.