ua en ru

Інститут Нацпам'яті не гарантує безпеку українських істориків на території Польщі

Інститут Нацпам'яті не гарантує безпеку українських істориків на території Польщі Фото: ІНП (maps.google.com)

Український ІНП пропонує проводити зустрічі українських і польських істориків на території України

Український Інститут національної пам'яті пропонує проводити такі зустрічі українських і польських істориків на території України. Про це йдеться в заяві ИНП.

"Український Інститут національної пам'яті, який забезпечував функціонування української частини Форуму, не бачить можливостей для її продовження у попередньому форматі. Ми не можемо гарантувати збереження свободи слова українським дослідникам на польській території або навіть безпеку їх перебування там. Тому, слідуючи цінностей відкритого діалогу та вільного доступу до джерел, звертаємося до польських колег з пропозицією, про продовження історичних дискусій на території України, де відсутні які-небудь обмеження або політичний диктат щодо оцінок минулого", - йдеться в заяві.

Згідно з інформацією у заяві, дискусії про минуле повинні залишатися прерогативою істориків, а не політиків.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда підписав зміни до закону про інститут національної пам'яті.

РБК-Україна раніше повідомляло, що польський Інститут національної пам'яті розслідує злочини, скоєні під час Другої світової війни. Згідно з прийнятим документом, тепер особи, які публічно і всупереч фактам, приписують польської нації відповідальність за нацистські злочини, вчинені Третім рейхом", будуть оштрафовані чи позбавлені волі на строк до трьох років. Примітно, що в документі не вказується сума санкції, а також не конкретизується, в яких випадках і за які дії виникає кримінальна відповідальність. Аналогічне покарання передбачено і за ненавмисне порушення норм закону. Причому обмовляється, що під дію закону потрапляють не тільки громадяни Польщі, але й іноземці, які перебувають в момент скоєння правопорушення, на території країни.

У той же час, закон звільняє від відповідальності осіб, які не дотримуються його норм у рамках своєї наукової чи художньої діяльності. Окремим пунктом у законі вводиться аналогічне покарання за заперечення злочинів українських націоналістів і членів українських формувань, які співпрацюють з Третім рейхом". До них відносяться "дії, вчинені українськими націоналістами в 1925-1950 роках", а також "участь у винищенні єврейського населення і геноциді проти громадян Другої польської республіки в районах Волині і Східної Галичини". Ці положення у законі з'явилися з подачі польської популістської партії "Кукіз'15", яка відрізняється своєю праворадикальної риторикою, а ідеологію українських націоналістів називає "бандеризмом".