ua en ru

Іноземним інвесторам потрібні не гарантії, що змінюються, а стабільність, - юрист

Постійна зміна українського законодавства, що особливо стосується державних гарантій для інвестора, - це не те, що хоче бачити іноземний інвестор. Так адвокат, партнер юридичної фірми «Гвоздій і Оберкович» Сергій Оберкович прокоментував державні гарантії від змін в законодавстві для інвесторів в розробку родовищ корисних копалини (закон "Про внесення змін до Закону України "Про угоди про розподіл продукції" щодо державних гарантій"), що набули чинності 14 липня.

«Існування хай навіть жорстких правил виправдане, але ці правила не повинні мінятися раз на два роки. Саме цього чекають при здійсненні інвестицій західні компанії. Адже при існуючій моделі поведінки уряду, якщо встановити навіть найпривабливіші умови роботи, іноземний інвестор не може бути упевнений, що через рік такі умови не будуть змінені або скасовані.

Формальне закріплення державних гарантій для інвесторів при укладанні угод про розподіл продукції є позитивним кроком. Проте важливим також є фактичне застосування і виконання норм, закріплених державою», - вважає юрист.

За словами Оберковича, дана норма державних гарантій не є новою. Подібні гарантії існували до вересня 2010 р., потім ця норма була виключена і ось вона знову повернена. Така поведінка законодавця свідчить про відсутність чіткої державної політики в даній сфері, підреслив юрист.

«На сьогоднішній день Україна все ще залишається цікавою для іноземних інвесторів в частині ресурсів і корисних копалини. Показовою в цьому плані була суперечка уряду України з Vanco International з приводу розробки Чорноморського шельфу, яка успішно була врегульована торік. Вирішення суперечки послужило сигналом для іноземних інвесторів про бажання України залучати інвестиції і встановлювати зрозумілі правила «гри». Проте регулювання і існуюча законодавча база не вселяють довіри інвесторам для здійснення значних інвестицій», - відзначив Обеткович.

Він нагадав, що зміни, які недавно набули чинності, про державні гарантії при укладанні угод про розподіл продукції покликані реалізувати наміри уряду з залучення іноземних інвестицій. Дані гарантії передбачають застосування до прав і зобов'язань інвестора норм законодавства, які діяли на момент укладення договору про розподіл продукції, за винятком законодавства, яке зменшує розмір податків, зборів, відповідальності або іншим способом спрощує діяльність інвестора.