ua en ru

Іноземні вкладники "Кредитпромбанку" планують звернутися в міжнародний арбітраж для повернення депозиту у 211 млн грн

Іноземні вкладники "Кредитпромбанку" почали процедуру звернення в міжнародний арбітраж (ICSID), щоб повернути депозит у розмірі 211 млн грн, а також нараховані по ньому відсотки і штрафи. Про це йдеться в повідомленні вкладників.

Депозит був відкритий 5 липня 2010 р., дія договору закінчилася 9 липня 2013 р.

Згідно з повідомленням, відсотки за вкладом перестали виплачуватися відразу ж після того, як "Кредитпромбанк" придбав у березні цього року Микола Лагун, який є одночасно і власником "Дельта банку". Через деякий час вкладникам було відмовлено в поверненні всього депозиту.

Ошукані американські інвестори звернулися до Кабінету міністрів України з клопотанням про мирне врегулювання спору, в рамках Договору між Україною та США про заохочення та взаємний захист інвестицій. У документі підкреслюється, що діями державних органів України, включаючи суди і Національний банк України, інвестиціям інвесторів заподіяно майнову шкоду.

У зверненні наголошується бездіяльність у цій ситуації з боку Національного Банку України, який не відреагував на скаргу інвесторів, та Відділу державної виконавчої служби Печерського районного управління юстиції р. в Києві. Начальник останнього з надуманих підстав скасував постанову про відкриття виконавчого провадження за ухвалою Господарського суду Києва, яким для забезпечення позову було накладено арешт на кореспондентський рахунок та майно "Кредитпромбанку".

"На сьогоднішній день розгляд судової справи по суті фактично не розпочато. У той же час, керівництво ПАТ "Кредитпромбанк", користуючись бездіяльністю Національного банку України, Державної виконавчої служби та суду, переводить активи банку пов'язаний з Лагуном "Дельта банк", виключаючи цим фактичне стягнення боргу навіть у разі задоволення позову судом", - йдеться у клопотанні.

Інвестор пропонує Кабміну врегулювати ситуацію мирним шляхом протягом шести місяців. Якщо вкладнику не дадуть можливості захистити свої права, він залишає за собою право звернутися в міжнародний арбітраж - Міжнародний центр з врегулювання інвестиційних спорів (ICSID). У разі, якщо ця організація прийме рішення на користь постраждалих, за борги Миколи Лагуна розплатиться держава Україна.

Юристи, що представляють вкладників, припускають, що з урахуванням звичайних строків прийняття рішення цієї організацією (2-3 роки), очевидність результату даного спору, збитки держави, включаючи відсотки і штрафи, що можуть досягти 400 млн грн. За правилами міжнародного арбітражу ці кошти повинні виплачуватися з держбюджету. Таким чином, за боргами власника "Кредитпромбанку" та "Дельта банку" Миколи Лагуна доведеться розплачуватися кожному громадянину України.

"Абсолютно реально прийняття рішення міжнародного арбітражу на користь вкладників. Більш того, якщо буде доведено бездіяльність держави, відповідачем буде держава. Воно ж і виплатить збитки постраждалим", - вважає старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець. На сьогоднішній день, відомо, що Міжнародний центр по врегулюванню інвестиційних спорів (ICSID) вже виносив кілька рішень проти українських компаній. Згідно з результатами розглядів Україна в сукупності виплатила понад 150 млн грн.

Іноземні вкладники "Кредитпромбанку" планують звернутися в міжнародний арбітраж для повернення депозиту у 211 млн грн