ua en ru

Іноземні інвестори розкритикували проект податкової реформи Кабміну

Європейська бізнес-асоціація (EBA) і Американська торгова палата (ACC), які об'єднують понад 1500 компаній, розкритикували проект концепції податкової реформи, який повинен розглядатися на найближчому засіданні уряду.

Як повідомляється, згідно проекту податкової реформи пропонується знову ввести диференційовану систему ставок податку на доходи фізосіб (чим більше зарплата, тим вище ставка податку). Також концепція передбачає введення додаткового 5%-ного акцизу на роздрібну торгівлю паливом, пивом, тютюнової та алкогольної продукцією. Крім того, автори концепції пропонують уніфікувати податок на житлову нерухомість (повинні будуть платити всі незалежно від метражу і місцезнаходження об'єкта - 2% від мінімальної зарплати - зараз це 24,36 грн.), а також ввести аналогічну оподаткування комерційної нерухомості.

Також повідомляється, що може постраждати малий бізнес. Для компаній, які працюють на звичайній системі оподаткування, стане менш вигідно купувати товари, роботи і послуги у малих підприємств і приватних підприємців, оскільки в такому разі їх оподатковуваного фінансових результат буде збільшуватися на 50% від суми покупки. При цьому аграріїв "заженуть" на єдиний податок, а для малих підприємств (IV група) зменшують ставку єдиного податку на 1%.

До того ж уряд планує скасувати туристичний збір, збір за паркування, збору на розвиток виноградарства і хмелярства та ряд інших малозначних зборів і податків.

"Більшість компаній-членів асоціації вважає, що скорочення кількості податків і зборів, передбачених концепцією і законопроектом, швидше номінальним. Більшість податків і зборів не скасовуються, а просто трансформуються в інші види шляхом укрупнення платежів. Таке скорочення не призведе до зменшення податкового тиску, а навпаки збільшить адміністративні витрати платників податків", - заявила виконавчий директор EBA Ганна Дерев'янко.

Також вона нагадала, що згідно з українським Податковим кодексом, зміни в податкову систему, що набирають чинності з початку року, повинні бути прийняті не пізніше, ніж за 6 місяців до початку бюджетного року.

"Введення акцизу з роздрібного продажу підакцизних товарів призведе до подвійного оподаткування і суперечить суті акцизного податку. Фінансові, матеріально-технічні та інші витрати держави на адміністрування нового акцизу можуть перевищити доходи від його сплати. Зростуть корупційні ризики. В діючих умовах (низька активність внутрішнього ринку, падіння платоспроможності населення, посилення інфляції) це буде стимулювати нелегальну торгівлю підакцизними товарами", - впевнені в EBA.

У свою чергу в ACC заявили, що "серйозного перегляду вимагає реформа оподаткування заробітної плати". Оскільки, на думку ACC, без посилення контролю за зарплатними податками вона лише посилить податковий тиск на прозорий бізнес, який платить високі зарплати офіційно.

Як результат, EBA та ACC запропонували доопрацювати проект реформування податкової системи. Зокрема, у ACC пропонують погодити проект податкової реформи і відповідного законопроекту з діловим співтовариством, і після узгодження цих стратегічних документів почати підготовку змін до Податкового кодексу з тим, щоб вони вступили в силу з 1 січня 2016 р.