ua en ru

Іноземні інвестори стурбовані зростанням рівня корупції в Україні, - Т.Фіала

Іноземні інвестори стурбовані зростанням рівня корупції в Україні. Про це в ході прес-конференції заявив президент правління Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Томаш Фіала.

За його словами, зростання корупції, не досконалість судової системи і відсутність імплементації податкового кодексу перешкоджають збільшенню іноземних інвестицій в Україну.

«Те, що ми бачимо і відчуваємо самі на собі - поки немає ніякого поліпшення, а, навпаки, погіршення в областях корупції і можливості відстоювати свої права в судах ... Ми хотіли б звернути увагу уряду, що цього року це буде перешкоджати збільшенню інвестицій в Україну. Також неприємне явище - це квоти на експорт продукції, спроба контролювати деякі ціни, насамперед на продукти харчування - це не призводить ні до чого хорошого крім дефіциту та зростання цін. Також ми не бачимо поліпшення з поверненням ПДВ і з імплементацією податкової реформи», - зазначив він.

Т.Фіала також додав, що інвестори стурбовані зростанням рейдерства в України.

У свою чергу, виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко зазначила, що асоціація провела опитування серед своїх членів, який показав, що індекс інвестиційної привабливості України в I кв. 2011 р. продемонстрував невелике зростання і досяг показника 3,4. У порівнянні з IV кв 2010 р. значення індексу становило 3,28.

«Безумовно, уряду України необхідно зробити безліч усього, щоб, по-перше, відновити довіру інвесторів до того, що інвестиційний клімат поліпшується ... Потрібно проводити ряд реформ, які спрямовані на встановлення верховенства права в країні і на боротьбу з корупцією. Якщо ці два компоненти будуть переможені, тобто судова система буде працювати як годинник, у нормальному прозорому вимірі, а також тема корупції буде переможена, тоді це буде дуже позитивним сигналом для інвесторів, і багато інвесторів прийдуть в нашу країну», - зазначила вона.