ua en ru

Ініціативи заступника голови Міндоходів знищать малий і середній бізнес, - правозахисник

Ініціатива заступника міністра доходів і зборів Володимира Хоменка заборонити продаж підакцизних товарів у кіосках та невеликих магазинах призведе до знищення малого та середнього бізнесу в Україні. Про це заявив голова громадської організації "Правозахист" Геннадій Черевко.

"Рішення Міндоходів надавати право торгівлі алкоголем і тютюновими виробами лише на торговій площі не менше 50 кв. м є нічим іншим, як лобіюванням інтересів окремих представників великого бізнесу. Оскільки в даному випадку вся торгівля цими підакцизними товарами перейде під контроль великих торгових мереж", - вважає Черевко.

На думку представників "Правозахисту", після прийняття такого рішення багато торгових точок будуть змушені закритися, оскільки на сьогоднішній день близько 60-80% продажу у кіосках, невеликих магазинах і МАФах припадають на тютюнові вироби та алкоголь.

"Це призведе до монополії великих торгових мереж. Монополія, в свою чергу, неминуче призведе до підвищення цін для кінцевого покупця, а також зниження доходів товаровиробників, так як для них знову зросте вартість за право бути представленими в цих торговельних мережах", - сказав Черевко.

Нагадаємо, раніше Міністерство доходів і зборів, реорганізоване в Державну фіскальну службу, виступило за надання права торгівлі алкоголем та тютюновими виробами лише на торговій площі не менше 50 кв. м. Крім того, у міністерстві вважають, що отримання ліцензій на право оптової або роздрібної торгівлі цими товарами слід надати виключно юридичним особам. З такою ініціативою виступив заступник голови Міндоходів Володимир Хоменко.