ua en ru

Ініціатива Яценюка про відставку Кабміну спровокована конкуренцією всередині опозиції, - експерти

Заява голови парламентської фракції «Батьківщина» Арсенія Яценюка про початок збору підписів за відставку Кабінету міністрів пов'язана з розколом у лавах об'єднаної опозиції та внутрішньополітичними війнами між лідерами фракцій, які підігріваються їх президентськими амбіціями, вважають політики і експерти.

«Кількість інформаційних приводів, які вони (опозиція) можуть використовувати, стрімко скорочується. Говорити нема про що, змістовних пропозицій немає, ось і доводиться звертати на себе увагу ось такими, далекими від державного протоколу, витівками», - сказала народний депутат від Партії регіонів Інна Богословська, коментуючи вчорашню спробу Арсенія Яценюка зірвати розширене засідання Кабміну за участю Президента Віктора Януковича.

З Богословською згоден її колега по фракції Володимир Олійник. «Мова йде не про діалог, а про політичну акції, де потрібно якось примхи одного з лідерів обслужити. Опозиція просто шукала скандалу», - заявив політик.

Разом з тим, політологи стверджують, що на даному етапі в опозиційних лавах існує розкол, зумовлений президентськими амбіціями Яценюка, Кличка і Тягнибока. Експерти стверджують, що кожен з них намагається відіграти один у одного політичні бали, змагаючись, хто з них якомога більше нашкодить влади. «Як тут не згадати недавню ситуацію, коли «Батьківщина», не запитавши Кличко, поправила його на вибори мера Києва. Яценюк, таким чином, зводить Віталія Кличка, якщо той погодиться на участь у виборах мера, з президентської дистанції», - сказав керівник Центру прикладних політичних досліджень« Пента »Володимир Фесенко.

«Опозиційним силам буде важко домовитися, у тому числі через конкуренцію лідерів. У кожного є президентські амбіції. А тому, не дивно, що на розширене засідання Кабміну прийшов Яценюк, а Кличка немає», - вважає політолог Дмитро Видрін.

Експерти сходяться також на думці, що на даний момент ні про яке конструктивному законотворчому діалозі опозиції з владою мови бути не може. Яценюку необхідно терміново відіграти рейтинги Кличко, які він набрав в ході блокування парламентської трибуни. Крім усього іншого, заявивши про початок збору підписів за відставку Кабміну, Яценюк зробив крок на випередження Кличко. Адже ідею боротьби за відставку Азарова озвучив саме лідер «Удару», відмовляючись від пропозиції Яценюка йти на розширене засідання уряду.

Солідарна з експертами та Інна Богословська. «Оцінку їх роботі народ вже дав, причому не один раз, а її плоди ми пожинаємо досі. Тому опозиції я б радила зосередитися на чомусь більш важливому, ніж крики і зойки на засіданні уряду», - сказала вона.

«Прем'єр Микола Азаров сказав опозиціонерам, які хотіли взяти слово на засіданні, що ми будемо діяти за правилами регламенту, а також попросив Арсенія Яценюка дати пропозиції, які будуть негайно опубліковані на урядовому сайті. Опозиціонери розвернулися і пішли», - резюмував Володимир Олійник.