ua en ru

Ініціатива Міненерговугілля звільнити «Нафтогаз» від податків при імпорті нафти призведе до дестабілізації паливного ринку, - учасник ринку

Ініціатива Міністерства енергетики та вугільної промисловості України звільнити НАК «Нафтогаз Україна» від податків при імпорті нафти і продажу палива призведе до перерозподілу власності на українському нафтогазовому ринку і колосальних бюджетних втрат. Таку думку висловив президент об'єднання «Асоціація операторів ринку нафтопродуктів Україна» Леонід Косянчук.

«Законопроект Міненерговугілля дає можливість на законних підставах ухилятися від сплати ПДВ по всьому ланцюжку - від поставок нафти до оптової та роздрібної реалізації нафтопродуктів. Наприклад, НАК може отримувати «безподаткову» нафту і переробляти її на приватних заводах, а потім, використовуючи договори комісії, реалізовувати нафтопродукти через наближених до чиновників посередників. Схем багато, а результат буде один - державний бюджет втратить ПДВ від торгівлі нафтовою сировиною і паливом в повному обсязі», - заявив він.

За його словами, в разі реалізації ініціативи Міненерговугілля місцевий нафторинок в своєму розвитку буде відкинутий на десятиліття назад, а про інвестиції та модернізацію галузі доведеться забути. «Легальні поставки якісних імпортних нафтопродуктів, які цього року можуть забезпечити до 15 млрд грн надходжень до скарбниці, будуть заблоковані. Нерентабельною стане і видобуток нафти всередині країни, оскільки ці операції обкладаються податками на загальних підставах. Працюючи в нерівних умовах, трейдери, вітчизняні нафтодобувачі і великі міжнародні компанії, що виходять на український ринок, будуть змушені згорнути свою діяльність, що поставить хрест на перспективах України стати енергетично незалежною державою і обернеться загостренням соціальних проблем в регіонах», - прогнозує експерт.

За його словами, ніхто не зможе конкурувати з звільненим від податків «Нафтогазом», і через кілька місяців сфера поставок нафти і нафтопродуктів буде повністю монополізована цією компанією.

«Сумно відомій «Лівелі» протягом півріччя вдалося увійти до числа найбільших структур країни за обсягом валового доходу, НАКу, ймовірно, буде потрібно ще менше часу. Потім чиновники будуть вирішувати, кому давати доступ до ресурсів, а кому ні, домовлятися з підприємцями про ціну поставок. Це прямий шлях до корупції та переділу власності на ринку нафтопродуктів України», - зазначив Косянчук.

В об'єднанні переконані, що запропонований Міненерговугілля законопроект суперечить принципам відкритої і чесної конкурентної боротьби і в кінцевому підсумку призведе до дестабілізації паливного ринку, виникнення дефіциту якісного палива і росту його ціни.