ua en ru

Інформація Путіна про розстріл поранених бойовиків в лікарні Червоного Лиману не підтвердилася, - омбудсмен

Інформація, поширена російськими ЗМІ і озвучена Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним про розстріл поранених бойовиків в лікарні м. Червоний Лиман Донецької області, не підтвердилася.

Інформація, поширена російськими ЗМІ і озвучена Президентом Російської Федерації Володимиром Путіним про розстріл поранених бойовиків в лікарні м. Червоний Лиман Донецької області, не підтвердилася. Про це повідомила прес-служба українського омбудсмена Валерії Лутковської.

"Моніторингова група українських і російських правозахисників не підтвердила інформацію про розстріл поранених бойовиків в лікарні Червоного Лиману", - йдеться в повідомленні.

Як повідомляється, українсько-російська група правозахисників прибула в м. Червоний Лиман і опитала очевидці, які не підтвердили інформацію про розстріл поранених бойовиків українськими військовими.

"Правозахисникам стало відомо, що в Центральній районній лікарні не було зареєстровано смертей, пов'язаних з вогнепальними або осколковими пораненнями, а вбитих у період АТО в морг лікарні не доставляли. На початку червня в зазначеному закладі евакуація хворих не проводилася, адже безпосередньої загрози лікарні не відзначалося", - йдеться в повідомленні.

В іншій лікарні м. Красний Лиман (в залізничній лікарні), з якої, як стверджували російські ЗМІ, відбувся прицільний обстріл, правозахисникам повідомили про те, що на початку червня в стаціонарі перебувало близько 80 осіб, 3 червня з пораненнями були доставлені машиніст і помічник машиніста залізниці.

"За твердженням головного лікаря, на момент бесіди ні одного пораненого в лікарні не знаходилося. Щодо подій 3 червня головлікар зазначив, що хворих не евакуювали, адже ніхто не очікував якоїсь загрози лікарні. В той день близько 15:30 стався мінометний обстріл території лікарні, який тривав близько 10 хвилин, в результаті якого загинув хірург, а з хворих ніхто не постраждав. Головний лікар категорично заперечує факт розстрілу кого-небудь з людей, які знаходилися на лікуванні в лікарні", - йдеться в повідомленні.

У своєму звіті правозахисники відзначають, що ними були зібрані докази, які підтверджують мінометний обстріл лікарні, були також виявлені аргументи, що свідчать на користь версії про цілеспрямоване обстрілі, тому у своєму спільному висновку вони підкреслюють необхідність проведення ретельного розслідування зазначених подій з тим, щоб з'ясувати, хто саме проводив обстріл лікувального закладу.

Нагадаємо, 13 червня 2014 р. була створена спільна місія українських і російських правозахисників для розслідування інформації про нібито умисний розстріл Національною гвардією України 25 поранених бойовиків самопроголошеної Донецької народної республіки, а також про артилерійський обстріл лікарні під час боїв у м. Червоний Лиман Донецької обл. 3 червня 2014 р.

Прес-служба Нацгвардії спростовувала інформацію про розстріл, повідомляючи, що особовий склад підрозділу не був на території м. Красний Лиман. Однак пізніше Президент Росії Путін заявив про розстріл поранених як про вже встановлений факт.