ua en ru

Інформаційна платформа "Укртрансгазу" досі не готова до роботи, - "Вінницягаз"

Інформаційна платформа "Укртрансгазу" досі не готова до роботи, - "Вінницягаз" Ілюстративне фото (kmu.gov.ua)

ПАТ "Вінницягаз" вже має досвід впровадження добового балансування ринку природного газу на рівні операторів ГРМ

Інформаційна платформа Оператора ГТС досі не сертифікована за європейськими стандартами. Відсутній експертний висновок Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України щодо її криптографічного захисту. Зараз за внесення та розміщення даних ніхто не несе відповідальності. Про це повідомляє прес-служба ПАТ "Вінницягаз".

Ще на початку грудня минулого року "Вінницягаз" передала "Укртрансгазу" електронну базу ЕІС-кодів для забезпечення електронної взаємодії та документообігу в умовах добового балансування. Однак, інформаційна платформа оператора ГТС досі не може забезпечити нормальну роботу ринку газу. Передані дані відображаються неналежним чином.

"З самого початку всі дані подавалися нами "Укртрансгазу" за електронним цифровим підписом. Тим не менш, мало місце стороннє втручання і передана інформація була змінена. ПАТ "Вінницягаз" вимагає від Оператора ГТС запровадження використання електронного цифрового підпису при обміні інформацією в електронному вигляді, щоб звести до мінімуму можливість зміни (фальсифікації) даних", - зазначає технічний директор ПАТ "Вінницягаз" Володимир Білаш.

Незважаючи на те, що компанією "Вінницягаз" своєчасно і в повному обсязі була надана достовірна інформація про ЕІС-кодах споживачів ще в грудні 2017 року, і в подальшому регулярно оновлювалася, сьогодні на інформаційній платформі Оператора ГТС відображені недостовірні дані про споживачів.

Так, зокрема, не збігається кількість споживачів газу, взагалі відсутні деякі категорії споживачів, змінена і некоректно відображена класифікація захищеності споживачів, відображаються споживачі, які підключені до мереж інших операторів ГРМ тощо. Наприклад, 1400 споживачів взагалі не відображені і неможливо проаналізувати, до яких категорій вони були віднесені.

З невідомих причин заблокована електронна пошта lio@utg.ua" вказана на офіційному сайті "Укртрансгазу" для обміну даними між користувачами платформи.

Платформа функціонально недосконала. Є ряд помилок, зокрема, в назвах полів. Відсутній журнал подій, а тому немає можливості відстеження дій, які проводилися користувачами (хто, коли і яку інформацію вносив, коригував і т. д.). Відсутня технічна можливість перевірки Оператором ГРМ бази ЕІС-кодів, імпорту/експорту даних, наскрізного фільтрування, захист від дублювання і тому подібне.

ПАТ "Вінницягаз" вже має досвід впровадження добового балансування ринку природного газу на рівні операторів ГРМ. Для того, щоб працювати з цим програмним забезпеченням в штатному режимі, потрібен тестовий період. Згідно з Кодексом ГТС він повинен тривати три місяці. Однак, "Укртрансгазом" досі не визначені терміни проведення навчання і тестування наповнення і функціоналу інформаційної платформи.

"Вінницягаз" неодноразово звертався до АТ "Укртрансгаз" з проханнями усунути недоліки в роботі інформаційної платформи.