ua en ru

Інфляція в Росії за підсумками 2012 р. може скласти близько 7% проти раніше прогнозованих 5-6%

За робочою оцінкою Міністерства економічного розвитку РФ, інфляція в країні за підсумками 2012 р. може скласти близько 7% проти раніше прогнозованих 5-6%, повідомив журналістам заступник міністра економічного розвитку Андрій Клепач.

Він додав, що відомство і раніше говорило, що інфляція може бути вище, ніж прогнозувалося. "В основному, через продовольчий фактор", - зазначив заступник голови МЕР. "Все-таки світові ціни вище. і через посуху в частині регіонів істотне зростання зараз зернових цін і, відповідно, борошна та кормів", - додав він. У зв'язку з цим міністерство уточнить прогноз соціально-економічного розвитку, в якому інфляція прогнозувалася на рівні 5-6%. Клепач також додав, що інфляційний ефект ще попереду, хоча вже зараз він суттєво позначається.

Раніше сьогодні Федеральна служба державної статистики РФ (Росстат) повідомила, що в Росії за період з 14 по 20 серпня 2012 р. зафіксована інфляція в 0,1%, з початку серпня ц.р. інфляція склала 0,2%, з початку поточного року - 4,7%. За аналогічний період 2011 р. зростання цін з початку року склало 4,9%, з початку серпня 2011 р. була зафіксована дефляція в розмірі 0,1%, в цілому за серпень 2011 р. - дефляція у розмірі 0,2%.

Нагадаємо, Клепач повідомляв, що, за оцінкою МЕР, інфляція в серпні 2012 р. буде нижче липневого показника (1,2%), проте дефляції не очікується. Зниження темпів зростання цін замглави відомства пов'язав з тим, що в липні істотно зросли тарифи. Також Клепач повідомив, що у вересні 2012 р. Мер РФ внесе в уряд уточнений прогноз соціально-економічного розвитку, в якому буде скоректована оцінка інфляції на 2012 р.

Відзначимо, раніше Європейський банк реструктуризації та розвитку різко знизив прогнозні оцінки зростання економіки Росії в 2012-2013 рр.