ua en ru

Індонезія готова відновити дипвідносини з Австралією

Президент Індонезії Сусіло Бамбанга Юдхойоно заявив, що готовий відправити в Австралію спеціального представника, який обговорить створення нового етичного кодексу, що дозволяє двом країнам регламентувати співробітництво спецслужб, передає Reuters.

Він також процитував лист, отриманий від австралійського прем'єр-міністра Тоні Ебботта, в якому говориться, що Австралія не буде вживати ніяких дій, які могли б зашкодити відносинам між сусідами.

Президент Індонезії, в свою чергу, назвав відносини з Австралією "хорошими по суті". На його думку, повинні бути прийняті всі заходи для їх збереження.

Раніше Джакарта відкликала свого посла в Австралії і оголосила про перегляд дипломатичних відносин після повідомлень у ЗМІ про причетність служб безпеки країни до операцій британських і американських спецслужб по збору конфіденційних даних іноземних держав. Про це стало відомо з опублікованих у британських і австралійських ЗМІ секретних матеріалів колишнього співробітника і викривача Агентства національної безпеки США Едварда Сноудена. Зокрема, з документів випливало, що Австралія прослуховувала телефони індонезійського керівництва в 2009 р., в тому числі, президента Індонезії і його дружини.

Австралійський прем'єр-міністр відмовився підтвердити або спростувати ці звинувачення, так само як і принести офіційні вибачення, яких спочатку вимагала індонезійська сторона. Однак 23 листопада Ебботт направив індонезійському колезі лист, в якому прокоментував сформовану ситуацію.