ua en ru

Індикативні ціни на експортовані з України товари можуть допомогти зменшити втрати бюджету, - аналітики

Індикативні ціни на експортовані з України товари можуть допомогти зменшити втрати держбюджету від трансфертного ціноутворення та виведення прибутку експортерів в офшорні компанії. Таку думку висловила головний економіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан, коментуючи ініціативу уряду щодо впровадження індикативних цін на експорт з метою контролю бюджетних надходжень.

За словами експерта, через те, що багато товарних груп продаються офшорним торговим домам за заниженими цінами, різниця у вартості угод, яку фіксує Держкомстат, і договорами, підписаними на ринках регіону, може досягати 10-17%. «Ми бачимо це на прикладі сталі. Наприклад, у вересні минулого року різниця між цінами українського експорту та світовими цінами коливалася від 50 дол. до 100 дол. на кожній тонні. Такого не було тільки на початку 2009 р., коли в принципі продавалося дуже мало металу. Те, що насправді наші металурги продають сталь не за такими заниженими цінами, як показують у звітності, видно з різниці в темпах зростання експорту. У деякі періоди він значно відставав від наших прогнозів, хоча світове зростання цін мало б сприяти значно більш активному росту», - зазначила О.Бєлан.

За словами старшого аналітика Міжнародного центру перспективних досліджень Олександра Жолудя, на початку буде достатньо, щоб індикативні ціни існували для кількох позицій в металургії, хімічної промисловості, сільському господарстві та машинобудуванні. «Два десятки ключових експортних товарів у цих групах покриють більше 50% нашого експорту. Сама ідея індикативних цін досить коректна. Оскільки багато підприємців можуть або занижувати ціну для недоплати податків, або завищувати її, наприклад, для отримання «зайвого» відшкодування податку на додану вартість», - зазначив О.Жолудь.