ua en ru

Індекс споживчих настроїв в Україні у грудні виріс на 1,4 пункту - до 85,1

Індекс споживчих настроїв в Україні у грудні виріс на 1,4 пункту - до 85,1. Про це свідчать дані дослідження споживчих настроїв в Україні, яке щомісяця здійснює GfK Ukraine.

Оцінка поточного становища досягла значення 88,3, що на 4 пункту краще показника, який було зафіксовано у листопаді.

Складові цього індексу змінились наступним чином: індекс поточного особистого матеріального становища
набув 2,1 пункту та дорівнює 86,3; індекс доцільності робити великі покупки зріс на 5,9 пункту до значення 90,4.

Очікування щодо розвитку економіки країни залишилися майже без змін - 82,9 пункту, що на 0,3 пункту менше листопадового значення.

Складові цього індексу змінилися наступним чином:
- індекс очікуваних змін особистого матеріального становища втратив 5,2 пункту і становить 88,5;
- індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року дорівнює 79,9, що на 1,4 пункти більше листопадового значення;

- очікування розвитку економіки країни впродовж найближчих п'яти років додали 2,9 пункту до 80,5.

Очікування українців щодо динаміки безробіття у грудні залишилися майже без змін: відповідний індекс дорівнює 135, що на 0,4 пункту менше, ніж у листопаді. Інфляційні очікування дорівнюють 185,6, що на
0,4 пункти більше листопадового показника. Одночасно суттєво поліпшилися очікування українців щодо курсу гривні впродовж найближчих трьох місяців: індекс девальваційних очікувань українців втратив 12 пунктів та впав до значення 136,1.

"Передноворічна споживча лихоманка вплинула і на індекс споживчих настроїв, чому допомогло успішне придушення страху перед фінансовою кризою. Водночас, економічні очікування залишаються низькими, і січень покаже справжній рівень оптимізму українців", - коментують аналітики GfK Ukraine.

Читайте також: Індекс споживчих настроїв в Україні у листопаді виріс на 1,2 пункту - до 83,7