ua en ru

Індекс економічної спроможності населення досяг чотирирічного максимуму, - Центр Разумкова

Індекс економічної спроможності населення досяг чотирирічного максимуму, - Центр Разумкова Фото: супермаркет в Україні (РБК-Україна)

Центр Разумкова розраховує індекс на підставі купівельної спроможності і економічної стійкості домогосподарств

Значення Індексу економічної спроможності населення у вересні 2018 року склало 100,1, що є найвищим показником за чотирирічний період дослідження. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дослідження Центру Разумкова.

Як зазначили в Центрі Разумкова, серед найвагоміших позитивних чинників, які підтримали рівень Індексу, - послідовне підвищення середніх номінальних заробітних плат, при утриманні практично нульової (офіційно) інфляції упродовж квітня-серпня, а з тим і середньої реальної зарплати, помітного зниження безробіття, припинення нарощування заборгованості з виплат заробітної плати, а також збільшення депозитів населення.

"Втім, сьогодні вже починають проявлятися негативні очікування населення у соціально-економічній сфері в осінньо-зимовий період, зокрема йдеться про девальваційні прояви, напружену ситуації в житлово-комунальній сфері. А зважаючи на посилення політизації (унаслідок "включення" виборчих марафонів) всіх суспільних сфер, вірогідно значення індексу в осінньо-зимовий період погіршиться", - наголошується в публікації.

Нагадаємо, запроваджений Центром Разумкова Індекс характеризує (інтегрує) не лише традиційно розглядувану купівельну спроможність населення, але й економічну стійкість - здатність "усередненого" домогосподарства до життєдіяльності за умови втрати джерел поточного доходу впродовж певного періоду часу. У центрі вважають, що саме економічна стійкість є однією з найважливіших умов відчуття життєвої захищеності, упевненості в завтрашньому дні - отже, можливостей побудови довгострокових життєвих стратегій, загалом умовою позитивного соціального самопочуття.

Індекс економічної спроможності населення досяг чотирирічного максимуму, - Центр Разумковаrazumkov.org.ua

Раніше РБК-Україна повідомляло про те, що середня номінальна заробітна плата штатного працівника підприємств, установ та організацій України у серпні 2018 року склала 8977 грн, збільшившись порівняно з серпнем минулого року на 26,2%. Реальна зарплата (з урахуванням інфляції) в серпні 2018 року до серпня 2017 року зросла на 15,7%.

Відзначимо, у проекті держбюджету на 2019 рік закладено підвищення мінімальної зарплати на 12% - з 3723 до 4173 грн. Середньомісячна заробітна плата у 2019 році складе 10129 гривень та в реальному вимірі (з урахуванням інфляції) збільшиться на 6,9%.