ua en ru

Інавгурація Трампа: коли відбудеться урочиста церемонія

Інавгурація Трампа: коли відбудеться урочиста церемонія Фото: Дональд Трамп

Інавгурація Трампа пройде 20 січня 2017 року у Вашингтоні, і офіційно завершить термін повноважень Барака Обами

Інавгурація Дональда Трампа відбудеться у п'ятницю, 20 січня, у Вашингтоні. Офіційна присяга 45-го президента США запланована на 12:00 (19:00 за київським часом). На цьому термін повноважень Барака Обами буде завершено. Інавгураційні заходи триватимуть з 19 по 21 січня. Детальніше про інавгурації Трампа в матеріалі РБК-Україна.

Дональд Трамп переміг на виборах 8 листопада

Республіканець Дональд Трамп переміг на виборах президента США, які відбулися 8 листопада 2016 року. Так, за результатами голосування він набрав більше необхідних 270 голосів вибірників. Його основним конкурентом у боротьбі за пост глави держави була кандидат від Демократичної партії Хілларі Клінтон. Крім того, новим віце-президентом США став губернатор штату Індіана Майк Пенс.

Інавгурація Трампа: коли відбудеться урочиста церемонія

Фото: Дональд Трамп переміг на виборах президента США

Інавгурація Трампа призначена на 20 січня

Офіційне вступ Трампом на посаду глави держави відбудеться 20 січня. Інавгурація американського президента передбачає ряд традиційних протокольних дій. Так, Дональд Трамп і новообраний віце-президент Майк Пенс в 10:00 приїдуть в Білий дім зі своїми дружинами, де їх зустрінуть Барак Обама і Джо Байден з подружжям. Після спільного чаювання вони вирушать у вашингтонський Капітолій, по дорозі до якого кортеж з Обамою і Трампом повинен буде їхати останнім.

Інавгурація Трампа: коли відбудеться урочиста церемонія

Фото: зустріч Трампа та Обами після виборів

Пенс буде присягати на вірність першим. Після цього відбудеться офіційна частина інавгурації Трампа. Його мова повинна звучати наступним чином: "Я (ім'я) урочисто клянусь (або заявляю), що буду чесно виконувати обов'язки президента Сполучених Штатів і в повну міру моїх сил буду підтримувати, охороняти і захищати Конституцію Сполучених Штатів".

Після цього делегація повертається в Білий дім. Примітно, що по дорозі в Капітолій Обама повинен сидіти в авто праворуч, Трамп – зліва, а після присяги – навпаки.

Також 20 січня о 18:00 відбудеться інаугураційний бал.

Хто буде присутній на інавгурації Трампа

На інавгурацію президента США за традицією глав інших держав не запрошують. Там будуть присутні тільки іноземні посли. А от колишні президенти США цей захід відвідають. Зокрема, на свято приїдуть Джордж Буш із дружиною, його батько і 41-й американський президент Джордж Буш-старший, а також 39-президент Джиммі Картер.

Крім того, на інавгурації буде присутній основний суперник Трампа на виборах Хілларі Клінтон з Біллом Клінтоном.

Інавгурація Трампа: коли відбудеться урочиста церемонія

Фото: Клінтон була кандидатом на пост президента США

Варто також відзначити, що Дональд Трамп з особливим розмахом підійшов до організації інавгураційного бала і запрошував виступити там зірок. Однак багато хто з них, в числі яких Бейонсе, Шакіра, Мобі, Елтон Джон, Селін Діон, Джон Бон Джові і U2, відмовилися.

Конгресмени бойкотують інавгурацію Трампа

Бойкотувати інавгурацію Трампа збираються більше 50 конгресменів-демократів. Своє рішення вони пояснюють конфліктом між новообраним президентом і конгресменом Джоном Льюїсом. Так, Льюїс Трампа "нелегітимним президентом", і свою думку пояснив втручанням РФ у виборчу кампанію. Трамп, в свою чергу, написав у Twitter, що "все це балачки, балачки, балачки - і ніяких дій або результату". Багато конгресмени вважають це проявом неповаги до Льюїсу.