ua en ru

Інавгурація Трампа відбудеться сьогодні в США

Інавгурація Трампа відбудеться сьогодні в США Фото: сьогодні Дональд Трамп офіційно вступить на посаду президента США

Інавгурація Трампа розпочнеться близько 19:00 за київським часом

Інавгурація Дональда Трампа відбудеться сьогодні, 20 січня, у Вашингтоні (США). Церемонія присяги 45-го президента США запланована на 12:00 (19:00 за київським часом). Інавгураційні заходи триватимуть з 19 по 21 січня.

Республіканець Дональд Трамп переміг на виборах президента США в листопаді 2016 року. Його головним конкурентом на президентських перегонах була кандидат від Демократичної партії Хілларі Клінтон. За підсумками виборів, які відбулися 8 листопада, Трамп отримав 306 голосів вибірників (з 270 необхідних), Клінтон – 232 голоси. При цьому за Клінтон проголосували майже на 3 млн більше виборців. Новим віце-президентом США стане губернатор штату Індіана Майк Пенс.

Рейтинги Трампа напередодні інавгурації

Рейтинги Дональда Трампа знаходяться на рекордно низькому рівні перед вступом на посаду. За даними опитувань CNN, рейтинг Трампа склав 40%. Це мінімальне значення після виборів у листопаді 2016 року. При цьому рейтинг Барака Обами перед інавгурацією становив 84% в 2009 році, Джорджа Буша - 61% у 2001 році і Білла Клінтона - 67% у 1992 році.

Дані опитування, проведеного центром вивчення громадської думки при Квінніпському університеті, рейтинг Трампа за кордоном також впав: тільки 52% вважають, що становище США покращитися після обрання Трампа президентом (у листопаді так вважали 59%).

Відзначимо, що в грудні видання Time назвав Дональда Трампа людиною року. На думку видавців, з багатьох точок зору перемога Трампа безпрецедентна для американської політики. У тому ж місяці Трамп аналогічне звання отримав від видання Financial Times. У свою чергу інформаційне агентство Agence France Press визнало Трампа найвпливовішою людиною 2016 року.

Як проходитиме інавгурація Трампа

20 січня в 10:00 за місцевим часом Дональд Трамп і обраний віце-президент Майк Пенс приїдуть в Білий дім зі своїми дружинами, де їх зустрінуть Барак Обама і Джо Байден з подружжям. Після 15-хвилинного чаювання вони відправляться в Капітолій. Після цього відбудеться офіційна частина інавгурації Трампа.

Близько 11:30 ранку Трамп присягне на вірність народу США. Присяга звучить так: "Я (ім'я) урочисто клянусь (або заявляю), що буду чесно виконувати обов'язки президента Сполучених Штатів і в повну міру моїх сил буду підтримувати, охороняти і захищати Конституцію Сполучених Штатів". Після присяги Трамп виступить з урочистою промовою.

Потім, вступивши на посаду президента США, Дональд Трамп очолить інавгураційний парад і повернеться в Білий дім. У параді візьмуть участь понад 8 тисяч чоловік.

В 19:00 за місцевим часом почнеться інаугураційний бал. Всього їх заплановано три: два з них відбудуться у конференц-центрі імені Уолтера Е. Вашингтона, ще один – у приміщенні Національного музею.

Завтра, 21 січня, в 10:00 ранку в Національному соборі Вашингтона відбудеться міжконфесійний молебень.

За даними CNN, у Вашингтоні на церемонії інавгурації збереться близько 900 тисяч чоловік.

Як повідомляє видання The New York Times, витрати на інавгурацію Трампа можуть перевищити 200 млн доларів. З них близько 100 млн доларів буде витрачено на забезпечення безпеки під час урочистостей.

altaltaltaltaltaltalt

Фото: Дональд Трамп сьогодні офіційно стане президентом США

Хто відвідає інавгурацію Трампа

За традицією на інавгурацію президента США не запрошують глав інших держав, присутні лише іноземні посли. Проте заходи відвідають колишні американські президенти, зокрема, Джордж Буш, Джиммі Картер, Білл Клінтон і суперник Трампа на виборах – Хілларі Клінтон. Джордж Буш-старший пропустить церемонію за станом здоров'я.

Зазначимо, що понад 50 конгресменів від Демократичної партії збираються бойкотувати інавгурацію 45-го президента США. Багато конгресменів пояснюють своє рішення суперечкою Трампа з конгресменом Джоном Льюїсом - відомим борцем за громадянські права. Він назвав Трампа "нелегітимним президентом" через втручання Росії у хід виборчої кампанії. У відповідь Трамп написав у Twitter, що "все це балачки, балачки, балачки - і ніяких дій або результату". Пізніше в інтерв'ю телеканалу Fox News Трамп висловив сподівання, що гості, які відмовилися відвідати церемонію інавгурації, повернуть свої квитки.

Протести в США проти Трампа

У суботу, 14 січня, правозахисники США почали тиждень протестів проти політики Трампа щодо меншин і правосуддя. Активісти пообіцяли захищати під час президентства Трампа з працею отримані права голосу і кримінального правосуддя. В цілому близько 30 груп, майже всі з яких виступають проти Трампа, отримали дозвіл на протести до, під час і після інавгурації новообраного президента.

Раніше активісти погрожували влаштувати масштабну акцію протесту і зірвати інавгурацію Трампа. Протестуючі мають намір блокувати всі пункти перепустки до місця проведення інавгурації біля Капітолію і вздовж Пенсільванія-авеню. Крім того, демонстранти погрожують зірвати проведення інавгураційного балу.

Ядерний чемоданчик

Крім іншого, після сьогоднішньої інавгурації Трамп отримає так званий "ядерний чемоданчик". Як відомо, у ньому знаходиться все необхідне для того, щоб президент США зміг віддати наказ про застосування ядерної зброї.

Інавгурація Трампа відбудеться сьогодні в США

Фото: "ядерний чемоданчик" США

Що конкретно знаходиться в цьому валізці – невідомо, так як це державна таємниця. Передбачається, що там знаходяться можливі сценарії застосування ядерної зброї, коди запуску, опису процедур оповіщення, можливі місця евакуації президента. "Ядерний чемоданчик" завжди повинен знаходиться поруч з президентом США, а відповідає за неї один з військових помічників.