ua en ru

Інавгурація Трампа: онлайн-трансляція

Інавгурація Трампа: онлайн-трансляція Фото: Дональд Трамп

Інавгурація Трампа, онлайн-трансляцію якої можна дивитися на РБК-Україна, що відбудеться сьогодні, 20 січня о 19:00 за київським часом

Інавгурація Трампа, онлайн-трансляція якої доступна на РБК-Україна, що відбудеться сьогодні, 20 січня. Церемонія вступу на посаду новообраного 45-го президента США почнеться в 12:00 (19:00 за київським часом) у Вашингтоні.

Інавгурація Трампа онлайн

Нагадаємо, що на загальному голосуванні 8 листопада 2016 року Дональд Трамп зі значним відривом випередив свою головну конкурентку, представницю Демократичної партії США, Хілларі Клінтон, і здобув перемогу на виборах президента, отримавши 306 голосів вибірників (з необхідних 270, згідно з правилами непрямої системи голосування Колегії вибірників в США) При цьому за Клінтон проголосувало на 3 млн. більше американців.

Програма інавгураційних заходів

За протоколом, Дональд Трамп і віце-президент Майк Пенс разом з подружжям у 10:00 прибудуть в Білий дім для чаювання з Бараком Обамою і Джоном Байденом. Потім делегація відправиться в Капітолій, де новий президент близько 12:00 виголосить інавгураційну промову і присягне на вірність американському народу. Сценарій інавгурації не змінюється вже багато років, а перша церемонія присяги президента відбулася в 1789 році в Нью-Йорку, тоді ж сформувався і текст присяги. В Капітолії Вашингтона інавгурацію почали проводити з часів президентства Рональда Рейгана.

Очікується, що біля Капітолію в цьому році зберуться близько 900 тис. американців. На інавгурації Трампа також будуть присутні колишні президенти США Джордж Буш-молодший, Джиммі Картер, Білл Клінтон, і головний опонент Трампа по президентській гонці – Хілларі Клінтон. Після церемонії від Капітолію пройде інавгураційний парад до Білого дому, очолюваний новим президентом. В 19:00 20 січня у конференц-центрі ім. Уолтера Е. Вашингтона розпочнеться перший з трьох запланованих балів. Інавгураційні заходи завершаться 21 січня на міжконфесійному молебні в національному соборі Вашингтона.

Протестні акції перед інавгурацією

Напередодні інавгурації Трампа, активісти та правозахисники не раз повідомляли про наміри зірвати церемонію, влаштувати масову демонстрацію і заблокувати всі шляхи до Капітолія. Про бойкот інавгурації повідомили 50 конгресменів від Демократичної партії США. Акцію протесту проти Дональда Трампа напередодні церемонії провели і голлівудські зірки, серед яких Роберт де Ніро, Джуліана Мур, Алек Болдуін, Шер та інші.