ua en ru

Імпортери намагаються не допустити посилення контролю якості нафтопродуктів, щоб далі збувати "бодягу", - експерти

Виступ Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів проти посилення контролю з боку держави за якістю імпортних нафтопродуктів свідчить про небажання торговців паливом розкривати реальний стан справ у галузі. Таку думку в коментарях РБК-Україна озвучили опитані експерти.

"Виступ проти контролю якості нафтопродуктів на кордоні і пропозиція робити це тільки на АЗС виглядає як спроба деяких імпортерів нафтопродуктів зняти з себе відповідальність за якість палива", - припускає експерт з енергетичних питань Валентин Землянський.

За його словами, логічно організувати контроль одночасно і на кордонах і на АЗС для підвищення прозорості радив нього ринку.

У свою чергу економічний експерт Олександр Охріменко не виключає, що таким чином нафтотрейдери, користуючись фактично монопольним становищем на ринку, намагаються шантажувати уряд.

"Може мати місце відстоювання корпоративних інтересів, і прагнення надалі заробляти, продаючи не надто прискіпливим споживачам неякісне паливо. І це вже не кажучи про небажання платити повністю податки в бюджет", - зазначив фахівець.

Нагадаємо, що Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів висловило стурбованість намірами уряду посилити контроль якості імпортного палива на митниці.