ua en ru

Замість імпорту антрациту необхідно зосередитися на реалізації українського вугілля, - нардеп

Замість імпорту антрациту необхідно зосередитися на реалізації українського вугілля, - нардеп Фото: Михайло Бондар (facebook.com)

За його словами, щоб не закуповувати вугілля за кордоном, потрібно вкладати, в першу чергу, в свою галузь

На думку народного депутата, голови підкомітету з питань вугільної промисловості Комітету ВР з ПЕК Михайла Бондаря, Україна повинна не закуповувати антрацит за кордоном, а реалізовувати в першу чергу вугілля власного видобутку. Про це повідомляють українські ЗМІ.

"У 2017 році за кордоном купили 6,5 млн тонн вугілля. Потрібно міняти імпортозалежність на розвиток вітчизняного видобутку", - так він прокоментував "Маніфест з порятунку вугільної галузі", прийнятий у понеділок на пленумі Профспілки працівників вугільної промисловості.

"Щоб не закуповувати вугілля за кордоном, потрібно вкладати, в першу чергу, в свою галузь, у видобуток свого вугілля, модернізувати шахти. У 2017 році було закуплено за кордоном 6,5 млн тонн вугілля. Так краще вкласти кошти у свою галузь", - зазначив Михайло Бондар.

За його словами, серед пріоритетів уряду має бути збільшення обсягу видобутку вугілля в Україні.

"Потрібно нове обладнання, яке буде добувати вугілля без пластів породи. Уряд має забезпечити вливання грошей в галузь. А ці кошти будуть спрямовані на модернізацію шахт і розробку нових родовищ", - зазначив парламентарій.

На його думку, щоб знизити імпорт вугілля антрацитної марки (марки А), необхідно терміново переводити блоки ТЕС і ТЕЦ з марки А на газову групу."Тому що у нас досі багато блоків антрацитної групи, а шахти з таким вугіллям знаходяться на непідконтрольній території Україні. Зараз, щоб не залежати від дефіцитної марки, потрібно переводити станції на газову групу", - каже Михайло Бондар.