ua en ru

Імпорт риби та морепродуктів в Україні за 11 міс. 2013 р. зріс на 26,1% - до 758 млн дол

Імпорт риби та морепродуктів за підсумками 11 місяців 2013 р. порівняно з аналогічним періодом 2012 р. виріс на 157 млн дол. - до 758 млн дол.

Імпорт риби та морепродуктів за підсумками 11 місяців 2013 р. порівняно з аналогічним періодом 2012 р. виріс на 157 млн дол. - до 758 млн дол. Про це повідомила прес-служба ДП "Держзовнішінформ".

"Плоди і горіхи, як і раніше, є лідерами серед імпортованих продуктів харчування в Україну, а риба і морепродукти змістили імпорт м'яса на третє місце", - повідомив заступник начальника відділу АПК ДП "Держзовнішінформ" Антон Порембський.

Експорт сільськогосподарської продукції за 11 місяців 2013 р. перевищив імпорт на 7,79 млрд дол., при цьому виручка країни від поставок за кордон склала близько 15,06 млрд дол. Серед імпортних товарів перше місце посідають плоди і горіхи - 1057,2 млн дол. (за 11 місяців 2012 р. - 942,6 млн дол.).

Лідируючі позиції тут, як і раніше, припадають на цитрусові (34%), банани (27%), виноград (8%). Географія імпорту даних товарів практично не зазнала жодних змін. Слід лише зазначити, що помітно зросла частка Туреччини в постачаннях цитрусових.

Друге місце зайняли риба і морепродукти - майже 758 млн дол., тоді як минулорічний вартісний показник у цій групі за аналогічний період дорівнював 601 млн дол.

Слід зауважити, що товарна група "Риба і морепродукти" потіснила м'ясо, яке традиційно займало друге місце серед імпортованих видів сільгосппродукції і продуктів харчування. Як і прогнозувалося, фізичні обсяги імпорту по групі "М'ясо і субпродукти" скорочуються, і, по всій видимості, ця тенденція збережеться в майбутньому завдяки успіхам вітчизняних компаній з виробництва конкурентоспроможної м'ясної продукції.

"Вітчизняний ринок риби і морепродуктів, переживши в четвертому кварталі минулого року найактивніший період свого розвитку, починає повертатися в колишню колію. Традиційним успіхом у споживачів в святковий період користувалися лосось, оселедець і скумбрія. Варто відзначити, що збільшення на 26% вартісного показника імпорту даної продукції за 11 місяців минулого року багато в чому пов'язано з збільшенням імпорту саме делікатесних видів риб, зокрема лососевих, при одночасному зростанні їх вартості", - заявив Порембський.