ua en ru

В Україні за рік зафіксовано майже 300 випадків порушень свободи слова

В Україні за рік зафіксовано майже 300 випадків порушень свободи слова Фото: порушення свободи слова (УНІАН)

Дані дещо перевищують минулорічні цифри

Протягом 2017 року на неокупованій території України було зафіксовано 274 випадки порушень свободи слова (станом на 28 грудня). Про це йдеться у дослідженні Інституту масової інформації (ІМІ) "Барометр свободи слова".

Зазначається, що ці дані дещо перевищують минулорічні цифри - у 2016 році ІМІ зафіксував 264 порушення свободи слова в Україні. У той же час в 2015 році було зафіксовано 310 випадків, у 2014 році - 995.

Однак, разом з окупованими Кримом (16 випадків порушення свободи слова) та територіями Донбасу (3 випадки), то цього року кількість порушень склала 293 випадки.

Найбільше випадків порушень зафіксовано у Києві та області (79), на другому місці - Луцьк (23), на третьому - Миколаїв (20).

"Лідером за кількістю порушень у 2017 році стала категорія "перешкоджання законній професійній діяльності журналістів" - 88 випадків. Найбільше журналістам перешкоджали, як і минулого року, приватні особи, місцева влада та правоохоронці", - йдеться у повідомленні ІМІ.

Друге місце посіла категорія обмеження доступу до публічної інформації - 40 випадків. найчастіше обмежували доступ журналістів до публічної інформації органи місцевої влади.Третє місце у рейтингу порушень посіли погрози - 37 випадків. Погрожували журналістам переважно приватні особи, місцева влада та правоохоронці.

За кількістю порушень на четвертому місці опинилися напади і побиття журналістів (29 випадків). П’яте місце посіли кібератаки (15 випадків).

В Україні за рік зафіксовано майже 300 випадків порушень свободи слова

Нагадаємо, 18 грудня 2017 року в окупованому Россійською Федерацією Криму пом'якшили вирок українському журналісту Миколі Семені в частині додаткового покарання. Йдеться про заборону займатися публічною діяльністю на 2 роки, а не три, як у попередньому рішенні суду.