ua en ru

Ігор Сечин стане головою правління "Роснефті"

Прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав директиви раді директорів ВАТ "НК "Роснефть" з тим, щоб Ігор Сечин обійняв посаду голови правління цієї компанії. Про це повідомив Медведєв на зустрічі з Сечиним. Голова урядів РФ відзначив, що Сечин на посту віце-прем'єра успішно займався питаннями енергетики. "Вважаю, що цим капіталом потрібно правильно розпорядитися. Я тільки що підписав директиви раді директорів "Роснефті" з тим, щоб ви обійняли посаду голови виконавчого органу в цій компанії", - сказав Медведєв.

За його словами, "Роснефть" є найважливішим постачальником енергоресурсів і одним з провідних бюджетоутворюючих підприємств країни. Компанія також має хороший потенціал у сфері інвестиційної співпраці. "Хотів би, щоб ви з властивою вам енергією зайнялися роботою в компанії", - сказав Медведєв, звертаючись до Сечина.

При цьому голова уряду висловив побажання, щоб особливу увагу "Роснефть" приділяла роботі з іноземними партнерами. Крім того, за словами Медведєва, необхідно стежити за цінами на паливо, зокрема на бензин. За словами прем'єр-міністра, він чекає від Сечина злагодженої роботи з урядом по цих питаннях.

У свою чергу Сечин відзначив, що робота "Роснефті" буде зосереджена на збереженні і нарощуванні рівня видобутку. Він нагадав, що в 2011 р. компанія видобула 122 млн т нафти. "Цього року прагнутимемо наростити цей рівень", - сказав Сечин. Він також відзначив, що "Роснефть" є одним з найбільших платників податків. За його словами, в 2011 р. компанія перерахувала до бюджету майже 1,5 трлн руб. митних платежів і податкових зборів. Сечин додав, що "Роснефть" нарощуватиме ці перерахування. Крім того, за його словами, одним із завдань компанії є забезпечення внутрішнього ринку нафтопродуктами по стабільних цінах. Також серед завдань - модернізація нафтопереробних заводів і реалізація найбільших проектів, зокрема на шельфі. За словах Сечина, мова йде про проекти на Карському, Баренцевому і Чорному морях.

Нагадаємо, в даний час президентом і одночасно головою правління "Роснефті" є Едуард Худайнатов, призначений на цю посаду в кінці 2010 р. Він змінив на цій посаді Сергія Богданчикова, який керував "Роснефтю" з 1998 р.

Сечин до квітня 2012 р. очолював раду директорів "Роснефті", а потім вийшов з нього у зв'язку з дорученням Медведєва, яке наказувало виключити заступників голови уряду РФ і федеральних міністрів, що координують державне регулювання у відповідних сферах, з рад директорів держкомпаній. До 21 травня ц.р. Сечин був віце-прем'єром в уряді Володимира Путіна. До нового складу уряду Медведєва Сечин не увійшов.

НК "Роснефть" належить на 75,16% державному ВАТ "Роснефтегаз", рештою акцій володіє широкий круг інвесторів. До 2015 р. держава планує передати інвесторам до 25% в статутному капіталі компанії. Аудовані доведені запаси "Роснефті" по класифікації PRMS на кінець 2010 р. склали 22,77 млрд бар. н.е. У 2011 р. видобуток вуглеводнів компанії виросла на 2,5% - до 122 млн т нафти і газового конденсату. Чистий прибуток "Роснефті" за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) в I кварталі 2012 р. знизився в порівнянні з аналогічним періодом 2011 р. на 8,9% - до 112 млрд руб.