ua en ru

Ігнорування промисловців владою може призвести до нового Майдану, - політолог

Ігнорування промисловців владою може призвести до нового Майдану, - політолог Фото: Володимир Фесенко

Якщо влада терміново не завантажить промисловців роботою, їх масовий протест може з'єднатися з іншими. Про це заявив політолог Володимир Фесенко, коментуючи відкрите звернення Сумського НВО про готовність вийти на протести у випадку скасування "Нафтогазом" тендерів "Укртрансгазу".

За його словами, з'явився черговий небезпечний сигнал – можливе проведення акцій громадського протесту працівниками національних промислових підприємств, перед якими нависла реальна загроза втрати державних замовлень.

"Мова йде, в першу чергу, про національних виробників – Сумське НВО та миколаївську "Зорю"-"Машпроект". Вони перемогли в тендерах на модернізацію ГТС, але можуть втратити їх через скасування "Нафтогазом". Тільки на цих заводах працює близько 20 тисяч осіб, - сказав Фесенко. – Якщо влада терміново не включиться, не зніме соціальне напруження, не завантажить промисловців роботою, об'єднані протести можуть мати найнегативніші наслідки".

На думку Фесенка, зараз влада досить вміло нівелює загрози тарифного та банківського невдоволення.

"Кабінет міністрів утримує систему субсидій, а також прийняв превентивні заходи щодо відстрочення та розстрочення платежів. Президент оперативно підписав закон про погашення заборгованості вкладникам ліквідованих банків", – зазначив експерт.

Але цього, на думку політолога, недостатньо для збереження соціальної рівноваги. У разі зриву держзамовлення, вважає Фесенко, робітники будуть готові вийти на вулицю: їх об'єднання з тарифними протестувальниками загрожує появою нового – "Національного майдану".

Як відомо, Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання заявило, що його працівники можуть вийти на масову акцію до Кабінету Міністрів і Верховної Ради, якщо буде зірвано тендер на модернізацію газотранспортної системи, який НВО виграло через систему "Prozorro". Про це йдеться у відкритому зверненні, опублікованому на сайті підприємства.

У листопаді відбулися відкриті аукціони, проведені з допомогою ProZorro і спрямовані на реконструкцію компресорних станцій "Укртрансгазу" – "Задніпровська", "Ананьїв" і "Південнобузька". Загальна сума контрактів складає більше 4 млрд грн.

Перемогу в конкурсі здобуло Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання. Близько 30% загальної вартості проекту модернізації трьох компресорних станцій припадає на газотурбінні двигуни миколаївського держпідприємства "Зоря"-"Машпроект".