ua en ru

IBM планує виділити 15 млрд дол. на зворотний викуп акцій

Рада директорів IBM затвердив план зворотного викупу акцій на суму 15 млрд дол. з метою збільшити прибуток в перерахунку на акцію на тлі скорочення продажів. Про це повідомляється в прес-релізі IBM, пише "Комерсант Україна".

Повідомляється, що компанія планує поступово викуповувати акції на відкритому ринку або в рамках приватних угод в залежності від ринкових умов.

Таким чином, IBM наростила програму зворотного викупу до 20,6 млрд дол. і планує наступне збільшення через рік, у жовтні 2014 р. Ринкова капіталізація найбільшого в світі виробника програмного забезпечення на сьогодні становить близько 199 млрд дол. Крім того, рада директорів IBM затвердив квартальні дивіденди в розмірі 0,95 дол. за звичайну акцію.

"Ми дбаємо про прибуток акціонерів допомогою дивідендів і викупу акцій", - прокоментувала голова ради директорів і генеральний директор IBM Вірджинія Рометті.

На тлі новин про байбек папери IBM за підсумками торгів на Нью-Йоркській фондовій біржі виросли на 2,69%.

Черговий байбек проводиться з метою нівелювати негативні наслідки скорочення продажів і, як наслідок, падіння вартості акцій компанії. Всього котирування IBM протягом 2013 р. знизилися на 7,3%, причому максимальне падіння сталося після публікації фінансової звітності за третій квартал, опублікованій 17 жовтня.

Згідно з представленими даними, IBM продемонструвала падіння продажів шостий квартал поспіль: показник скоротився на 4%, до 23,7 млрд дол., і виявився на 1 млрд дол. менше прогнозу аналітиків. Крім того, апаратне підрозділ компанії зафіксував збиток за дев'ять місяців 2013 р. у розмірі 713 млн дол. проти прибутку на рівні 253 млн дол. роком раніше. В таких умовах саме за рахунок викупу акцій з ринку компанія сподівається досягти запланованого на кінець 2015 р. зростання скоригований прибуток на звичайну акцію в розмірі до 20 дол. з 15,25 дол. в минулому році.