ua en ru

І.Свида заявив, що В.Ющенко представить його особовому складу після повернення з-за кордону.

Начальник Генерального штаба-головнокомандуючий Збройними силами України генерал-полковник Іван Свида заявив в інтерв'ю "Комерсант-Україна", що Президент України Віктор Ющенко представить його особовому складу після повернення з-за кордону (16-17 листопада Президент знаходитиметься з робочим візитом в Об'єднаних Арабських Еміратах).

"У Секретаріаті президента мені сказали, що в понеділок документ про моє призначення начальником Генштабу і головкомом збройних сил буде обприлюднений на сайті глави держави, а в середу або в четвер (18-19 листопада), після повернення В.Ющенко з-за кордону, верховний головнокомандуючий представить мене особовому складу", - сказав він.

"Найбільш витратними і проблемними є повітряні і військово-морські сили. Вони в дуже важкому стані, і у них більше проблем, ніж у сухопутних військ. У сухопутних військах танки, артилерія - вона не літає, вона стоїть і технічно справна. Ну, немає акумуляторів або гуми - їх можна купити. Проблема ж повітряних сил в тому, що модернізація і ремонт літаків дуже затратні. Це ж стосується і ВМС... Я вже не говорю про збільшення грошового забезпечення, тому що контрактник не може отримувати зарплату на рівні прожиткового мінімуму", - сказав він, відповідаючи на питання, в якому роді українських військ зараз більше всього проблем.

"Що стосується стратегічних напрямів, то ми реалізовуватимемо в першу чергу ті, які не вимагають значних матеріальних витрат, а пов'язані з організаційними питаннями і удосконаленням системи управління.. Що стосується фінансування, то ми проситимемо стільки, скільки нам буде потрібно не тільки на утримання збройних сил, але і на елементарний розвиток. Ця сума вже визначена - нам потрібно 19,8 млрд грн. Цих коштів нам вистачить на те, щоб мінімально забезпечити безпеку держави", - зазначив І.Свида. "Оскільки ми розуміємо, що в країні зараз складна ситуація, а, крім військових, є ще вчителі і медики, то ми визначили мінімально необхідну суму - близько 20 млрд грн. Але ніяк не ті 13 млрд грн, які закладені в проекті бюджету наступного року, з яких 4 млрд грн - спецфонд, а це вважайте, що цих грошей немає і не буде", - сказав він.

Нагадаємо, 13 листопада Президент України Віктор Ющенко підписав указ про призначення І.Свиди головнокомандуючим Збройними силами України. До цього І.Свида обіймав посаду командувача Сухопутних військ.