ua en ru

І.Калєтнік: Митні надходження можна збільшити в 2010 р. на 20 млрд грн за умови мінімізації контрабанди.

Митні надходження можна збільшити в 2010 р. на 20 млрд грн за умови мінімізації контрабанди. Про це на колегії в ГПУ заявив голова Держмитслужби України Ігор Калєтнік, передає кореспондент РБК-України.

За його словами, на митницях поширені схеми мінімізації митних платежів. «Таке неможливо без участі митників, які нерідко самі ініціюють такі схеми», - сказав він.

Серед найбільш поширених схем він назвав заниження митної вартості товарів, декларації товарів не під своїм найменування. Наприклад, 82% взуття на Одеській митниці декларується як дешеве гумове або пластмасове взуття, в той час як ввозиться значне дорожче взуття із шкіри.

Він заявив, що в Україну, виходячи з митних декларацій, ввозиться жіночих панчіх та колготок «в тисячу раз більше, ніж жінок в Україні». Це означає, що під видом цих товарів ввозяться зовсім інші, за які потрібно сплачувати значно більше мито.

Він додав, що на польському кордоні станом на 15 березня розбіжність між даними української та польської митниці щодо ввезеного в Україну товару складали 300 млн дол. і 20 тис. т.

Він заявив, що виходячи з цього необхідно змінити підхід до відповідальності митників. І перейти від дисциплінарної відповідальності за пропуск контрабанди до кримінальної. В будь-якому випадку, зазначив він, має бути звільнення причетного чиновника.