ua en ru

В.о. голови "Укрспирту" заявив про зменшення споживання горілки в Україні

В.о. голови "Укрспирту" заявив про зменшення споживання горілки в Україні фото - ukrspirt.com

За словами Лучечка, зараз в "Укрспирту" простоює більше половини спиртзаводів

Споживання горілки в Україні почало скорочуватися після тимчасової втрати контролю над територіями Донбасу і анексії Криму. Про це в.о. голови "Укрспирту" Юрій Лучечко заявив в ефірі програми "За чи Проти" на телеканалі "Рада".

"На жаль, мушу визнати, що оскільки Україна тимчасово втратила частину регіонів, на яких поширювався спирт і горілка — це наші східні регіони і Крим, то внутрішній ринок українського споживання звузився", — сказав Лучечко.

Через це, за його словами, зараз в "Укрспирту" простоює більше половини спиртзаводів — фактично повністю завантажене виробництво лише на 17 майданчиках з 40 заводів.

"Більше половини заводів простоює, а ми повинні їх утримувати в нормальному технічному стані, це і наша соціальна складова, оскільки ми тримаємо там повний штат працівників", — сказав Лучечко.

Запуск виробництва був би можливий у разі збільшення попиту, але оскільки продукція "Укрспирту" орієнтована на внутрішній ринок, то, враховуючи ситуацію з тимчасово окупованими територіями, поки що розраховувати на повернення "Укрспирту" до колишніх обсягів виробництва не доводиться.

"На жаль, повинен констатувати, що найближчим часом вони (спиртзаводи, які простоюють) не запустяться", — сказав він.

Всього такий баласт, за його словами, більше 20 заводів і 3,5 тис. працівників, яким виплачується заробітна плата. Щорічно на утримання МПД (місця проведення діяльності — виробничі майданчики, колишні спиртзаводи, які до передачі в держпідприємства "Укрспирт" були самостійними юридичними особами) витрачається 150 млн гривень.

Як відомо, ДП "Укрспирт" — найбільший виробник високоякісного спирту та спиртовмісної продукції в Україні, створений постановою Кабінету міністрів від 28 липня 2010 року № 672 "Про утворення Державного підприємства спиртової та лікеро-горілчаної промисловості".

Загальна виробнича потужність ДП "Укрспирт" — понад 36 млн декалітрів в рік. До складу ДП входить 41 виробничий майданчик. Конкурс на голову "Укрспирту" відбудеться в найближчий місяць.