ua en ru

В.о. директора "Укренерго" розкритикував ситуацію в атомній енергетиці

В.о. директора "Укренерго" розкритикував ситуацію в атомній енергетиці Фото: Всеволод Ковальчук

Аварійність на об'єктах НАЕК "Енергоатом" збільшилася, затягуються терміни ремонтів, а недоотриману енергію доводиться компенсувати за рахунок теплової генерації. Таку думку висловив виконуючий обов'язки генерального директора НЕК "Укренерго" Всеволод Ковальчук, повідомляють українські ЗМІ.

"У першому кварталі цього року була занадто велика кількість аварійних зупинок блоків - тих, які у другій половині минулого року пройшли середній або капітальний ремонт. В цілому аварійність "Енергоатому" збільшилася. Тут не маються на увазі аварії, які можуть призвести до якихось техногенних наслідків, але приводили до повної зупинки блоку на невизначений термін", - заявив Ковальчук.

Основною проблемою в.о. голови "Укренерго" вважає несвоєчасне закінчення ремонтних робіт на енергоблоках №1 і №2 Запорізької атомної електростанції.

"Два енергоблоки Запорізької атомної станції, термін експлуатації яких закінчився, не були вчасно відремонтовані. Перший запорізький блок вийшов в ремонт ще в грудні минулого року, другий блок почав ремонт в березні поточного року. За планом вони повинні були бути завершені у травні-червні відповідно. За фактом ми маємо у вересні четверте перенесення терміну ремонту", - підкреслив він.

Ковальчук зазначив, що зниження вироблення на українських АЕС довелося заміщати підвищенням навантаження на ТЕС, що призвело до перевитрати вугілля на 2 млн тонн.

"Об'єм недовідпуску "Енергоатому" становив майже 3000 МВт. Велику частину часу енергосистема недоотримувала 2000 МВт, а енергію доводилося компенсувати за рахунок теплової генерації. ... Однозначно, причиною цього є те, що два блоки в ремонті. Крім того, додатково спалено більше двох млн тонн вугілля", - розповів чиновник.

Ковальчук також роз'яснив позицію "Укренерго" щодо введення тижневого маневрування енергоблоками АЕС.

"Що стосується маневрування, то навколо нього було дуже багато спекуляцій, починаючи з кінця минулого року. Насправді, на Хмельницькому блоці вже пройшов перший етап робіт по збільшенню циклів маневрування. ...Протягом чотирьох років паливної компанії можна навантажувати і розвантажувати блок близько 110 разів, відповідно 26-28 раз у рік, тобто, кожні два тижні блок може абсолютно спокійно знижувати свою потужність на 30 %. Це нормальний режим експлуатації", - наголосив голова державного монополіста.

Раніше президент Національної атомної енергогенеруючої компанії "Енергоатом" Юрій Недашковський виступив проти пропозиції держкомпанії "Укренерго" - оператора об'єднаної енергосистеми України, щодо запровадження щотижневого маневрування потужності енергоблоків вітчизняних АЕС.

"Як ввести тижневе маневрування на енергоблоках, які для цього не призначені? Пониження і підвищення потужності на 500 МВт зруйнували нам швидкохідний генератор на третьому енергоблоці Рівненської АЕС. Ми його три місяці ремонтували завдяки такій "блискучій" ідеї", - зазначив Недашковський.

Виробництво електроенергії всіма електростанціями державного підприємства НАЕК "Енергоатом" у січні-серпні 2016 року знизилася на 10,4% (на 6 млрд 4,7 млн кВт-год) порівняно з аналогічним періодом 2015 року – до 51 млрд 569,1 млн кВт-ч.