ua en ru

І.Литовченко очолив українську бізнес-одиницю VimpelCom Ltd

Український бізнес VimpelCom Ltd - компанії, що об'єднала "Київстар" і російський "Вимпелком", очолив президент "Київстару" Ігор Литовченко. За інформацією видання "Комерсант-Україна", функціонально менеджмент "Українських радіосистем" (УРС; ТМ Beeline) вже підкоряється І.Литовченку, але юридично компанії ще ніяк не пов'язані.

Рада директорів Vimpelcom Ltd. 10 червня на своїх зборах прийняла низку рішень про зміну корпоративної структури і менеджменту своїх бізнес-одиниць. У VimpelCom Ltd. діятиме чотири бізнес-одиниці - "Росія", "Україна", "СНД" і "Міжнародні бізнеси", підлеглі штаб-квартирі в Амстердамі. Головний управляючий директор "Вимпелкома" Борис Немшич і гендиректор Олександр Торбахов залишили компанію. Гендиректором "Вимпелкома" і головою бізнес-одиниці "Росія" стала Олена Шматова, колишній виконавчий віце-президент компанії. На посаду голови "Міжнародних бізнесів" зараз розглядаються декілька кандидатів, рішення можуть ухвалити в найближчі тижні, уточнили вчора у VimpelCom.
Головою української бізнес-одиниці став президент "Київстару" І.Литовченко. Раніше він називався одним з претендентів на посаду гендиректора об'єднаної компанії Vimpelcom Ltd., яку 11 січня 2009 р. очолив Олександр Ізосімов, очолюючий "Вимпелком".
VimpelCom Ltd. була створена 21 квітня, вона об'єднала бізнеси основних акціонерів "Вимпелкома" і "Київстару" - компанії Altimo (управляє телекомунікаційними активами "Альфа-груп") і норвезька Telenor. Зараз у Altimo - 43,89% голосуючих акцій VimpelCom Ltd., у Telenor - 35,42%, ще 20,69% торгуються на NYSE.
Правда, в Україні об'єднання активів двох компаній зіткнулося з перешкодами. Наступного дня після закриття операції по злиттю "Вимпелкома" і "Київстару" Антимонопольний комітет (АМКУ) припинив виданий в березні дозвіл на операцію і відправив справу на повторний розгляд. Рішення було переглянуто по клопотанню конкурента "Київстару" і УРС - компанії "Астеліт" (ТМ life:), 45% якій підконтрольно бізнесменові Рінату Ахметову.
І.Литовченко поки не вважає себе повноцінним головою об'єднаного українського бізнесу компанії. "Оскільки АМКУ зупинив всі дії з об'єднання компаній, моє сьогоднішнє призначення - лише гіпотетична можливість, - сказав він.- На раді директорів Vimpelcom Ltd. я як і раніше представляю "Київстар", а представники Beeline в Україні - свою компанію". І.Литовченко очікує, що АМКУ винесе свою ухвалу протягом місяця-півтора. "На цьому тижні ми відповімо на останній запит, направлений нам АМКУ, - сказав він.- Після цього згідно із законом у комітету буде місяць на ухвалення рішення".