ua en ru

У I кварталі спостерігалося зростання депозитів у банках

У I кварталі спостерігалося зростання депозитів у банках Фото: ілюстративне фото

Причому зростали обсяги вкладів не тільки в гривні, але і в інших валютах

За підсумками перших трьох місяців 2018 року обсяги банківських вкладів населення зросли на 2% за фіксованим на початок року курсом до 475 млрд гривень в гривневому еквіваленті. Про це йдеться в "Огляді банківського сектора" Національного банку України за I квартал 2018 року.

"Причому росли як гривневі депозити (на 3,2%), так і валютні (0,8% у доларовому еквіваленті). Темпи приросту депозитів мають потенціал до прискорення враховуючи істотне зростання номінальних доходів українців", - йдеться в огляді.

Депозити юридичних осіб скоротилися на 4,8% протягом кварталу 398 млрд гривень, що пояснюється сезонними факторами. Приріст коштів юридичних осіб у гривні зафіксований лише в державних банках (крім Приватбанку) - на 3,6%, в іноземній валюті - у приватних банках і Приватбанку (+ 6,7% та 1,3% в доларовому еквіваленті відповідно).

Структура зобов'язань банків у першому кварталі майже не змінилася: частка коштів корпорацій і населення в ній становить 76,8%. На депозити фізичних осіб припадає понад 40% усього банківського фондування.

У відповідь на жорстку монетарну політику НБУ банки призупинили зниження ставок за гривневими депозитами населення: вартість 12-місячних вкладів фізичних осіб у гривні зберігається на рівні 14,2% протягом останніх 5 місяців. У той же час триває повільне зниження ставок за валютними депозитами. Вони в черговий раз оновили історичний мінімум: вартість 12-місячних депозитів у доларах США скоротилася на 0,3 в. п. до 3,3% річних.

Нагадаємо, з початку року банківська система України отримала 8,7 млрд гривень чистого прибутку.