ua en ru

У I кварталі 2017 приріст інвестицій склав 20,1% у річному вимірі, - НБУ

У I кварталі 2017 приріст інвестицій склав 20,1% у річному вимірі, - НБУ Фото: інвестиції в українську економіку стабільно зростають (pixabaey)

Найбільше вкладалося коштів в машини та обладнання

За категоріями кінцевого використання у I кварталі темпи приросту інвестицій склали 20,1% р/р. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України.

Як повідомляється, суттєво прискорилося зростання інвестицій в машини та обладнання - до 44% р/р. Також високими обсягами продовжували зростати інвестиції в сільське господарство, промисловість, транспортні підприємства і сектор охорони здоров'я.

Також прискорилося зростання приватного споживання - до 2,8% р/р. Такі темпи зростання перевищили оцінки НБУ на I квартал 2017 року, однак відповідали очікуваному збільшенню ролі приватного споживання в економічному зростанні в 2017 році.

Споживання державного сектора збільшилося на 4,2% р/р завдяки значному приросту індивідуальних споживчих витрат, що відображало істотно вище бюджетні витрати на субсидії домогосподарствам на оплату послуг ЖКГ.

Внесок чистого експорту очікувано залишився негативним, проте був менше, ніж очікувалося . Зростання експорту, яке відновилося в кінці минулого року, в I кварталі змінився зниженням на 0,4% р/р через скорочення фізичних обсягів експорту металів та металевих руд. Однак приріст імпорту також різко сповільнилося (до 2.9% р / р), насамперед за рахунок продовольчих товарів.

Нагадаємо, президент України Петро Порошенко обговорив залучення іноземних інвестицій в Україну з президентом Світового банку.